Στον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης

Στον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης

Στο τραπέζι νέα ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Στα έξτρα έσοδα που θα αποφέρει η καλή τουριστική περίοδος ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλίσει την όποια ενδεχόμενη πρόσθετη στήριξη έναντι της ακρίβειας για τα νοικοκυριά, καθώς η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος απορροφά και με το παραπάνω τα μέχρι στιγμής δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου η υπεραπόδοση των εσόδων φαίνεται να κινείται στο επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ τον μήνα, περίπου 800 εκατ. ευρώ συνολικά, και αυτά έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί στο σύνολό τους σε ενισχύσεις νοικοκυριών.

Εν τω μεταξύ, η νέα μορφή στήριξης των τιμολογίων του ρεύματος, ώστε να φτάνουν στα 15-17 λ. η kWh στα νοικοκυριά, έχει ανεβάσει από τον Αύγουστο τον μηνιαίο λογαριασμό για τον προϋπολογισμό στα 200-250 εκατ. ευρώ (συνολικά, μαζί με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο 1,1 δισ. ευρώ). Ο Αύγουστος, μάλιστα, ίσως κοστίσει και παραπάνω, κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, λένε στο ΓΛΚ. Αυτό σημαίνει ότι όλη η μηνιαία υπεραπόδοση των εσόδων πηγαίνει για τη στήριξη των τιμολογίων του ρεύματος.

Αν ο «θεός της Ελλάδας», που είναι φέτος ο τουρισμός, βοηθήσει, όπως όλα δείχνουν, με πρόσθετα έσοδα, δηλαδή πάνω από τη μηνιαία υπεραπόδοση των 200 εκατ. ευρώ του προηγούμενου 4μήνου, ίσως υπάρξει περιθώριο για ένα «μέρισμα τουρισμού». Οι συζητήσεις αφορούν μια νέα στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κάτι αντίστοιχο με την επιταγή ακρίβειας του Απριλίου που είχε κοστίσει 320 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Επίσης, μια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης είναι στο τραπέζι. Ολα αυτά θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Την εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα πάει αισθητά καλύτερα από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Είπε στον ΣΚΑΪ ότι ενώ είχαν προβλεφθεί έσοδα στο 80% του 2019, δηλαδή στα 15 δισ. ευρώ, πιθανώς θα φτάσουν το 100% του 2019, υπερβαίνοντας τα 18 δισ. ευρώ.

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το καλοκαίρι, ο οποίος θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του επ’ ωφελεία της κοινωνίας, από τον Σεπτέμβριο και μετά», είπε.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που έχει οριστεί στο 2% του ΑΕΠ. Ο μεγάλος αστάθμητος παράγων, όμως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, από τις οποίες εξαρτάται το κόστος της στήριξης των νοικοκυριών. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη (futures) είναι για διατήρηση της τιμής του αερίου στα 200 ευρώ η MWh, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα, έως τον Μάρτιο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT