Mπαράζ επενδύσεων από τον ιδρυτή της Zara

Mπαράζ επενδύσεων από τον ιδρυτή της Zara

Η προσωπική επενδυτική εταιρεία του Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτή της αλυσίδας Zara, προσπαθεί να διαφοροποιήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η προσωπική επενδυτική εταιρεία του Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτή της αλυσίδας Zara, προσπαθεί να διαφοροποιήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου. Τροφοδοτούμενο από τα έσοδα της αυτοκρατορίας του στον χώρο της μόδας, το family office του δισεκατομμυριούχου, η Pontegadea, έχει προχωρήσει σε μπαράζ συμφωνιών, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τον περασμένο χρόνο συσσώρευσε μερίδια στον χώρο της ενέργειας αξίας άνω του ενός δισ. δολ. και ξόδεψε σχεδόν δύο δισ. δολ. σε ακίνητα παγκοσμίως.

Η Pontegadea επιβλέπει τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ορτέγκα από την εταιρεία που ίδρυσε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες. Εχει, όμως, αυξήσει τις επενδύσεις εκτός του κλάδου της ένδυσης και έχει έτσι μετατρέψει τον ιδρυτή της στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας. Καθώς οι μετοχές της μητρικής της Zara, της Inditex, έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια, το family office τον βοήθησε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των κροίσων της Ευρώπης και να τοποθετηθεί σε άλλους τομείς χωρίς να πουλήσει καμία μετοχή.

Η Pontegadea, που εδρεύει στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Αρτέιξο, έχει επενδύσει σε κτίρια γραφείων και λιανικής πώλησης σε μεγάλες πόλεις για να εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα και έγινε μέτοχος σε εταιρείες όπως η Amazon. Μερικές από τις σημαντικές συμφωνίες στα ακίνητα περιλαμβάνουν το ιστορικό κτίριο Haughwout του Μανχάταν, έναν από τους ψηλότερους πύργους γραφείων του Μαϊάμι και έναν ουρανοξύστη 22 ορόφων στη Σεούλ. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική υποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και το family office τοποθετεί όλο και περισσότερα στην ενέργεια από το 2019, οπότε απέκτησε μερίδιο στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Enagas S.A. Τον περασμένο μήνα επένδυσε ένα άγνωστο ποσό στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και αγόρασε συμμετοχή σε ηλιακή μονάδα της Repsol S.A. για περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Κλείνει συμφωνίες στον χώρο της ενέργειας και ξόδεψε σχεδόν δύο δισ. δολ. για αγορά ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

Ο Ορτέγκα, 86 ετών, ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε Inditex το 1963. Γιος εργάτη σιδηροδρόμων, ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε ποτέ το δικό του γραφείο όσο εργαζόταν στο κατάστημα λιανικής, προτιμώντας αντ’ αυτού να είναι δίπλα σε υπαλλήλους στον κύριο χώρο σχεδιασμού. Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Inditex το 2011 και αντικαταστάθηκε από το επί μακρόν στέλεχος Πάμπλο Ισλα. Το μοναχοπαίδι του από τον δεύτερο γάμο του, η 38χρονη Μάρτα Ορτέγκα, ανέλαβε τον Απρίλιο.

Η κόρη του Ορτέγκα από τον πρώτο του γάμο, η 54χρονη Σάντρα, ελέγχει τις μετοχές που είχε η μητέρα της στην Inditex. Δεν έχει ρόλο στην επιχείρηση και μετατόπισε τη δική της περιουσία σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα και ξενοδοχεία. Με περιουσία ύψους 6,6 δισ. δολ., είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Pontegadea, που διευθύνεται από τον πρώην διευθυντή του Arthur Andersen, Ρομπέρτο Kιμπέιρα, συμβάλλει στην άμβλυνση του πλήγματος στην περιουσία του Ορτέγκα από την πτώση των μετοχών της Inditex. Μερικές από τις άλλες μεγάλες αποδόσεις της εταιρείας προήλθαν από το στοίχημά της το 2018 στη μονάδα πύργου της Telefonica S.A.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT