Βιομηχανία: Αλμα 43,1% τον Ιούνιο κατέγραψε ο τζίρος της

Βιομηχανία: Αλμα 43,1% τον Ιούνιο κατέγραψε ο τζίρος της

Με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης «έτρεξε» η εγχώρια βιομηχανία τον Ιούνιο, καταγράφοντας άλμα τζίρου της τάξης του 43,1%

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης «έτρεξε» η εγχώρια βιομηχανία τον Ιούνιο, καταγράφοντας άλμα τζίρου της τάξης του 43,1%. Η άνοδος αυτή αντανακλά τις αυξήσεις των τιμολογίων στις οποίες προχώρησαν οι βιομηχανίες προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μεγάλη άνοδο του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2022 ενισχύθηκε κατά 43,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 22,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία του Ιουνίου παρουσίασε αύξηση 6,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022. Σε επίπεδο 12μήνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 παρουσίασε αύξηση 36,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 43,1% τον Ιούνιο προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

• Αύξηση κατά 43,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, βιομηχανίας τροφίμων.

Οι βιομηχανίες αύξησαν τα τιμολόγια για να αντισταθμίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.

• Αύξηση κατά 4,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Αύξηση κατά 45,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

• Αύξηση κατά 39,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT