Το φυσικό αέριο βάζει φωτιά στον πληθωρισμό

Το φυσικό αέριο βάζει φωτιά στον πληθωρισμό

Οι υψηλές τιμές ενέργειας μεταθέτουν την κορύφωση του πληθωρισμού από τα τέλη του έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2023

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Πόσο περισσότερο μπορεί να κλιμακώσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη η νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου; Μάλλον πολύ, αλλά ίσως όχι και τόσο όσο τα πρόσφατα δεδομένα που ανατάραξαν τις τελευταίες ημέρες τις αγορές. Επί του παρόντος αναμένουμε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα κορυφωθεί στα υψηλότερα επίπεδά του το τελευταίο φετινό τρίμηνο, με μέσο όρο 12% σε ετήσια βάση στη Βρετανία και 9,6% για την Ευρωζώνη με ανοδικές τάσεις. Οι εκτιμήσεις μας αυτές, βέβαια, βασίζονται στις τιμές ενέργειας κατά τις αρχές Αυγούστου. Εκτοτε οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, κατά σχεδόν 80 ευρώ/ΜWh, στα περίπου 280 ευρώ στις αρχές της εβδομάδας. Πάντως, οι πάρα πολύ ασταθείς τιμές φυσικού αερίου ενδέχεται σύντομα να υποχωρήσουν, αλλά τι θα συμβεί εάν διατηρηθούν στα επίπεδα της Τρίτης; Χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι η σταθερή άνοδός του κατά 100 ευρώ θα αυξήσει τα επίπεδα τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατά 5% περίπου, αφ’ ης στιγμής γίνει η πλήρης μετακύλισή της στους καταναλωτές. Τα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και των υπηρεσιών, που είτε εμμέσως είτε απευθείας παράγονται από το φυσικό αέριο. Μια επιβάρυνση της τάξεως των 80 ευρώ θα ενίσχυε κατά 4% τα επίπεδα του πληθωρισμού. Εντούτοις, η άμεση επίπτωση πιθανολογείται να είναι πιο περιορισμένη, ακόμη κι αν οι ευμετάβλητες τιμές χονδρικής διατηρηθούν περίπου στα σημερινά επίπεδα. Η μετακύλιση στο καταναλωτικό κοινό θα χρειαστεί χρόνο και δεν θα είναι πλήρης.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας μεταθέτουν την κορύφωση του πληθωρισμού από τα τέλη του έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή οι τιμές του αερίου θα υποχωρήσουν από τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Εάν παραμείνουν όμως στα τρέχοντα επίπεδα, θα οδηγήσουν σε σοβαρή εκτίναξη του πληθωρισμού και θα οξύνουν την ύφεση στην Ευρώπη. Η κορύφωση του πληθωρισμού θα μετατοπιστεί από το τέταρτο τρίμηνο τρέχοντος στις αρχές του 2023, διότι θα απαιτηθεί χρόνος αυτές οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου να αποτυπωθούν και στην κατανάλωση. Οι προοπτικές, δε, για πολλές εταιρείες σε ένα εύρος κλάδων θα χειροτερεύσουν, διότι θα συμπιέζονται ανάμεσα στο μεγαλύτερο κόστος και στην ελαττωμένη λόγω ύφεσης ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Συν τοις άλλοις, η εν λόγω κορύφωση του πληθωρισμού θα επιτείνει τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απορροφήσουν τμήμα του κόστους, ενώ το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών θα βαθύνει. Από τη μία πλευρά ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμιστεί ο πρώτος και από την άλλη οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού που θα αδειάζουν το πορτοφόλι των καταναλωτών.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT