Πολλαπλές οι επιπτώσεις του πληθωρισμού

Πολλαπλές οι επιπτώσεις του πληθωρισμού

Είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση, με απώλεια θέσεων εργασίας και αναταραχές στις αναδυόμενες οικονομίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

To μήνυμα που εκπέμπουν παγκοσμίως επικεφαλής οικονομικών οργανισμών είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: o καλπάζων πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, ενώ θέλει τεράστια προσπάθεια ώστε να συγκρατηθεί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση, με απώλεια θέσεων εργασίας και αναταραχές στις αναδυόμενες οικονομίες. Oι κεντρικές τράπεζες επί δεκαετίες προσπάθησαν να χτίσουν την αξιοπιστία τους όσον αφορά τον πληθωρισμό, για αυτό και τα θεμέλια της σύγχρονης νομισματικής πολιτικής τους μπορεί να ταρακουνηθούν εάν χάσουν αυτή τη μάχη. «H ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί από εμάς να φέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο πολύ γρήγορα», επισήμανε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ. «Οσο ο πληθωρισμός μένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο να χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην αποφασιστικότητα και στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αγοραστική του δύναμη». Oι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική τους, ακόμη και εάν αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ο κόσμος αρχίσει να χάνει τη δουλειά του. «Ακόμη και εάν εισέλθουμε σε περίοδο ύφεσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τη νομισματική πολιτική που ακολουθούμε».

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, φθάνοντας μάλιστα σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μισό αιώνα. Το περίπλοκο ζήτημα είναι πως οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό έχουν περιορισμένο έλεγχο.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας, η εξέλιξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πάνω στην οποία η νομισματική πολιτική έχει μικρή επίδραση. Η αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, που επίσης δεν εμπίπτει στον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών, επιδεινώνει το πρόβλημα. Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Jackson Hole καταλήγει στο συμπέρασμα πως ένα μέρος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προέρχεται από τις δημοσιονομικές δαπάνες και πως η Fed δεν θα διατηρήσει τον έλεγχο των τιμών χωρίς τη συνεργασία της κυβέρνησης.

Η αποδυνάμωση της παγκοσμιοποίησης, η συσπείρωση των συμμάχων εξαιτίας του ρωσικού πολέμου, οι δημογραφικές μεταβολές καθώς και το ακριβό κόστος παραγωγής στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να καταστήσουν πιο μόνιμους τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο πόνος που έχει προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ γίνεται αισθητός πέρα από την αμερικανική οικονομία, πλήττοντας σφόδρα αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως σε περίπτωση που τα υψηλότερα επιτόκια διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα, προειδοποιεί τώρα ο Πάουελ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT