Απώλειες 2,85% στο Χ.Α. εν μέσω «βαρυχειμωνιάς» στις αγορές

Απώλειες 2,85% στο Χ.Α. εν μέσω «βαρυχειμωνιάς» στις αγορές

Στο «κόκκινο» τα blue chips, «βουτιά» στις τράπεζες, ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις οποίες και πυροδότησαν οι δηλώσεις των αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole της Federal Reserve για ανάγκη συνέχισης της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν ο τραπεζικός κλάδος καθώς και πολλά blue chips, αλλά και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 870 μονάδες.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν και στην αγορά ομολόγων, γεγονός που «χτυπά» τις αποτιμήσεις των μετοχών – με την αγορά να στοιχηματίζει πλέον 67% πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, από 48% που ήταν μόλις την Παρασκευή. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το φράγμα του 4%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 250 μ.β.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 2,85% και έκλεισε στις 868,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, παρά τις νέες πιέσεις, η Depolas Investment Services επισημαίνει πως δεν αλλάζει την εκτίμησή της για το εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη, το οποίο διατηρεί στην περιοχή των 900-830 μονάδων για το επόμενο διάστημα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,02%, στις 2.093,10 μονάδες, ενώ με πτώση 2,51% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.363,40 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το φράγμα του 4%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 250 μ.β.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε σημειώνοντας «βουτιά» 4,07%, στις 562,43 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 6,51%, την Εθνική Τράπεζα κατά 5,68%, την Alpha Bank κατά 3,73% και τη Eurobank κατά 2,34%.

Παράλληλα, όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 5%, να σημειώνουν οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΔΕΗ, ενώ με πτώση άνω του 3% ακολούθησαν οι Mytilineos, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo.

Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ καθώς και πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες αξιολογήθηκαν από τους επενδυτές, οι οποίοι και έλαβαν το μήνυμα ότι η επιθετικότητα στη νομισματική πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να «θυσιάσουν» την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να επαναφέρουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ενα τέτοιο περιβάλλον, όπως προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις μετοχές, ενώ με μπαράζ εκθέσεών τους έχουν προειδοποιήσει ήδη για το τέλος του ράλι που ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού.

Το Χ.Α. δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το διεθνές ρεύμα, έστω και αν το τελευταίο διάστημα είχε πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή προσπάθεια αυτονόμησης φλερτάροντας με τις 900 μονάδες, τη στιγμή που ο Αύγουστος ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες ενός ήσυχου χρηματιστηριακού μήνα με περιορισμένες συναλλαγές χωρίς ιδιαίτερα νέα.

Οπως σχολιάζει η Beta Securities, φαίνεται ότι το «ωφέλιμο» χρονικό περιθώριο της παύσης ανόδου των επιτοκίων από το τέλος Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο έδωσε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση κάποιων εγχειρημάτων εξαγορών ή την υποδοχή των αποτελεσμάτων εξαμήνου χωρίς τον θόρυβο άλλων εξωτερικών παραγόντων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Σταδιακά, πάντως, η συζήτηση για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιστρέφει, με την αγορά να στρέφει το ενδιαφέρον της στις ανακοινώσεις για τα μεγέθη του Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT