Η θετική πορεία των εισπράξεων του προϋπολογισμού συνεπεία των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό και τον ΦΠΑ έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αυξημένες παροχές, ωστόσο το χρηματιστήριο της ενέργειας αλλάζει διαρκώς τον δημοσιονομικό χώρο. Παρά τις δυσκολίες, για φέτος τα κονδύλια φθάνουν για τη χορήγηση επιταγής ακρίβειας, την επιδότηση του φυσικού αερίου και πιθανόν για ένα νέο fuel pass 3, ενώ για το 2023 στο πρόγραμμα σταθερότητας του περασμένου Απριλίου δεν έχει συμπεριληφθεί στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος, που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί. Δηλαδή, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους θα πρέπει να διοχετευθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τμήμα της αύξησης των συντάξεων καθότι είχε προβλεφθεί χαμηλότερος πληθωρισμός.
Το κόστος για τον προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις των τιμολογίων τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700-800 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ για το σύνολο του έτους, αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο ότι το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, και μαζί με τις παρεμβάσεις στα καύσιμα προσεγγίζουν τα 2,8 δισ. ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει έως και 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ΑΕΠ (τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου), τα τουριστικά έσοδα και την πορεία των φορολογικών εσόδων. Οι αυξομειώσεις των τιμών στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό μεταβάλλουν σε καθημερινή βάση το ποσό που θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά και, όπως όλα δείχνουν, τα κονδύλια φθάνουν για τη χορήγηση επιταγής ακρίβειας, την επιδότηση του φυσικού αερίου, αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης και ίσως αλλά όχι σίγουρα για ένα νέο fuel pass.
Και αυτό καθώς από το οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει πως για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος απαιτούνται:
Για φέτος τα κονδύλια φθάνουν για επιταγή ακρίβειας, επιδότηση αερίου και ίσως fuel pass 3.
• Στην περίπτωση που το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) διαμορφωθεί σε επίπεδο εξαμήνου στα 100 ευρώ/MWh και η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στα 245 ευρώ η μεγαβατώρα απαιτείται 1 δισ. ευρώ.
• Αν το TTF διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στα 150 ευρώ/MWh και η χονδρική ρεύματος στα 350 ευρώ/MWh, το κόστος της επιδότησης φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ.
Αλλα μέτρα
Ωστόσο τα δεδομένα για το 2023 είναι χειρότερα. Και αυτό καθώς στο πρόγραμμα σταθερότητας του Απριλίου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μέτρα στήριξης. Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εγγράψει κάποιο ποσό για επιδοτήσεις στην ενέργεια που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι μεσοσταθμικά από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν μια δαπάνη 200-300 εκατ. τον μήνα για τη στήριξη των λογαριασμών, κάτι που αν συνεχιστεί το 2023 θα εξαφανίσει το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του 2023.
Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος για μέτρα που έχουν προαναγγελθεί αλλά επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για το 2023 που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, όπως η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά η μεγαλύτερη από την αρχικώς εκτιμώμενη αύξηση των συντάξεων. Ουσιαστικά, θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι που αγγίζουν περίπου τα 600 εκατ. ευρώ.