Motor Oil: Στα 932 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη της το 6μηνο

Motor Oil: Στα 932 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη της το 6μηνο

Εναντι 15,4 εκατ. απέκτησε το εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ «Ελίν Βερντ »

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέα, περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση προχώρησε η Motor Oil, που ανακοίνωσε επίσης χθες λειτουργικά κέρδη εξαμήνου 932 εκατ. ευρώ. Απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «Ελίν Βερντ Α.Ε».

Η εξαγορασθείσα εταιρεία έχει αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων και διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο, ενώ λειτουργεί και τη δική της εταιρεία συλλογής αποβλήτων βρώσιμων ελαίων η οποία κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο. Το τίμημα για την εξαγορά της από τη Motor Oil ανήλθε στα 15,4 εκατ.

Motor Oil: Στα 932 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη της το 6μηνο-1

Η νέα εξαγορά εντάσσεται στον ευρύτερο και ταχύτατο πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου.

Επιπλέον κοινοπραξία με leader τη Motor Oil είναι μεταξύ των βασικών διεκδικητών των έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η νέα εξαγορά εντάσσεται λοιπόν, εξηγούν πηγές της αγοράς, στον ευρύτερο και ταχύτατο πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου, που περιλαμβάνει βεβαίως και τη μεγάλη ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με όχημα τη MORE (Motor Oil Renewable Energy) και τελευταία προσθήκη την εξαγορά της «Ανεμος» από την Ελλάκτωρ. Την Παρασκευή μάλιστα αναμένεται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της εταιρείας η εξαγορά του 75% του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Παράλληλα ο όμιλος διευρύνει τις διεθνείς συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στο Αμπου Ντάμπι, μεταξύ της MORE και των εταιρειών Masdar και ADNOC αντίστοιχα. Ειδικότερα το MoU με τη Masdar έχει στόχευση νέες επενδύσεις και ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσής της και δυνητικά την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αντίστοιχα η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) και η MORE αξιολογούν δυνατότητες συνεργασίας στον αναπτυσσόμενο τερματικό σταθμό FSRU της Dioriga Gas στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και στην προμήθεια LNG στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Motor Oil Hellas στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 7,89 δισ. ευρώ έναντι 4,156 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 932,1 εκατ. ευρώ έναντι 250,8 εκατ. το 2021 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 686 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 503 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι επενδύσεις του εξαμήνου ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στο 1,407 δισ. ευρώ από 1,450 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Από την ανάλυση των στοιχείων όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας του ομίλου, αφού οι πωλήσεις εξωτερικού και ναυτιλίας ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 79,38% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT