Honda και LG θα κατασκευάσουν στις ΗΠΑ εργοστάσιο μπαταριών 4,4 δισ. δολ.

Honda και LG θα κατασκευάσουν στις ΗΠΑ εργοστάσιο μπαταριών 4,4 δισ. δολ.

Η στροφή των καταναλωτών προς την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση για μπαταρίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor Co θα κατασκευάσει στις ΗΠΑ νέα εργοστασιακή μονάδα παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, με το οικονομικό ύψος της επένδυσης να φθάνει τα 4,4 δισ. δολ.

Η κατασκευή της μονάδας θα γίνει σε συνεργασία με την κορεατική εταιρεία παραγωγής μπαταριών LG Energy Solution Ltd, όπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο εταιρείες. Η συνεργασία τους έρχεται σε μια στιγμή που οι παραγωγοί μπαταριών αναζητούν τρόπους για να επιτύχουν την αύξηση της παραγωγής τους στις ΗΠΑ. Η στροφή των καταναλωτών προς την ηλεκτροκίνηση και την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση μπαταριών. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση της Ουάσιγκτον να εφαρμόζει εφεξής πιο αυστηρούς κανονισμούς και καθιστά πιο επιλεκτική τη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών.

Η τοποθεσία της νέας εργοστασιακής μονάδας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα, πάντως, με δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί αναφορές ότι η Honda εξετάζει σοβαρά το Οχάιο, όπου βρίσκεται η κεντρική μονάδα παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ. Στόχος των δύο εταιρειών είναι να επιτύχουν μια ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 40 γιγαβατώρες, με τις μπαταρίες να διατίθενται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Honda στη Βόρεια Αμερική για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Honda και της Acura. Παράλληλα, αναμένεται ότι οι δύο εταίροι θα συγκροτήσουν κοινοπραξία πριν από την κατασκευή της εργοστασιακής μονάδας. Η παραγωγή εκτιμάται πως θα αρχίσει γύρω στις αρχές του 2023, ενώ μαζική παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα προγραμματίζεται να αρχίσει στα τέλη του 2025.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ ΝτεΓουάιν, δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση συνεργάζεται με τη Honda και την LG «για να διασφαλιστεί ότι θα επιλέξουν το Οχάιο για αυτό το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών». Σύμφωνα με τις πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση, η ανακοίνωση της τοποθεσίας του νέου εργοστασίου θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και μπαταριών στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο νόμο που προβλέπει δαπάνες 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα, τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων. Ο νόμος αυτός αποκλείει από τις φορολογικές απαλλαγές τα ηλεκτρικά οχήματα των εταιρειών που παράγονται εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Ο Αλι Ζαΐντι, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, σχολίασε θετικά τη «μεγάλη επένδυση» της Honda και της LG και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν παίξει οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το κλίμα και για τις υποδομές.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι η κυβέρνηση «φέρνει πίσω την εσωτερική παραγωγή μπαταριών, ώστε οι Αμερικανοί να έχουν θέσεις εργασίας που αμείβονται καλά και θα ενισχύσουν την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων». Σημειωτέον ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι όλα τα νέα οχήματα που θα πωλούνται στην πολιτεία από το 2035 και μετά θα πρέπει να είναι είτε ηλεκτρικά είτε υβριδικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT