Χρηματιστήριο: Πτώση ξανά με επίκεντρο τις τράπεζες και τα blue chips

Χρηματιστήριο: Πτώση ξανά με επίκεντρο τις τράπεζες και τα blue chips

Το ελληνικό Χρηματιστήριο ακολούθησε το ριμπάουντ των ευρωπαϊκών αγορών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέα πτώση οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το δυναμικό ξεκίνημα το οποίο έστειλε τον Γενικό Δείκτη στις 879 μονάδες και στο +1,3%, καθώς ο χαμηλός τζίρος και οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips δεν άφησαν την εγχώρια αγορά να ακολουθήσει το ριμπάουντ των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου το κλίμα βελτιώθηκε κάπως έπειτα από το sell-off.

Αντίθετα με ό,τι μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, το Χ.Α., εκεί που έδειχνε ανθεκτικότητα και άμυνες στις διεθνείς πιέσεις, χθες ακολούθησε τον δικό του δρόμο πτώσης, κάτι που «κινδυνεύει» να στείλει τις αποδόσεις για τον μήνα Αύγουστο, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα, στα αρνητικά. Οπως προειδοποιεί η Depolas Investment Services, «η ανοδική τάση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζεται και απαιτεί προσοχή, καθώς και η μεταβλητότητα αναμένουμε να αυξηθεί».

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,45% και έκλεισε στις 855,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,24 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 849 και 841 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 899 και 950 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,56%, στις 2.060,53 μονάδες, ενώ με πτώση 0,39% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.358,05 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και πάλι σημειώνοντας πτώση 1,67%, στις 553,01 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,73%, την Πειραιώς κατά 1,63%, τη Eurobank κατά 1,25% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με απώλειες 0,59%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η «Σαράντης» στο -5,54%, ενώ με πτώση άνω του 2% ακολούθησαν οι Titan, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Coca-Cola (+1%), ΟΛΠ (+0,53%) και ΕΥΔΑΠ (+0,13%).

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,45% και έκλεισε στις 855,70 μονάδες.

Οι ροές που διαμορφώνουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη είναι πλέον αρνητικές, με το σενάριο της υπέρβασης των 900 μονάδων να ετεροχρονίζεται μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής».

Ετσι, όπως προσθέτει, οι εξαιρετικές επιδόσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων από τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil και τον ΟΠΑΠ, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα, θα καθοδηγήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους από τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις που ήδη καταγράφονται.

Αν και το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει το 5,7% (UBS) ή και υψηλότερα, το πολιτικό σκηνικό ταράσσει τα νερά της αγοράς, όπως και η πάντα παρούσα γεωπολιτική ένταση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγοραστές θα κληθούν να δώσουν πολλές μάχες τις επόμενες ημέρες για να διατηρήσουν τις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας.

Αλλωστε το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Η ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο επισιτιστικής, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί. Οι προσδοκίες ότι η πληθωριστική απειλή σύντομα θα ξεπεραστεί διαψεύστηκαν και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχασαν πολύτιμο χρόνο αρνούμενοι να ξεκινήσουν άμεσα δράσεις αντιπληθωριστικές. Γνώριζαν άλλωστε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν θα λύσουν τα προβλήματα που συνδέονται με την προσφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά θα μειώσουν τις νέες πιστώσεις και θα αυξήσουν τους τόκους των παλαιότερων. Το αποτέλεσμα της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα είναι πιθανότατα η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT