Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Κατά των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και υπέρ της συνέχισης της συνετούς και προσεκτικής προσέγγισης της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Κατά των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και υπέρ της συνέχισης της συνετούς και προσεκτικής προσέγγισης της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, ενώ επισήμανε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπειτα από την κορύφωσή του αργότερα το 2022, το επόμενο έτος θα μειωθεί σταδιακά, προτού κινηθεί προς τον στόχο της ΕΚΤ το 2024.

Οι δηλώσεις του Eλληνα κεντρικού τραπεζίτη έρχονται έπειτα από εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της συνεδρίασης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της oλλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ και ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Μάντις Μούλερ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί, ενώ ο επικεφαλής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ υποστήριξε και αυτός την ταχεία δράση, επαινώντας τα οφέλη των εμπροσθοβαρών επιθετικών κινήσεων. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπελ Σνάμπελ και ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά είχαν ταχθεί προηγουμένως υπέρ των ισχυρών ή σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων. Η αγορά αποτιμά πλέον πλήρως μια αύξηση κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, ενώ εκτιμά πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα αύξησης κατά 75 μ.β.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach στην Αυστρία, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με την τέλεια πληθωριστική καταιγίδα και τόνισε ότι η προσπάθεια τιθάσευσης των τιμών είναι σύνθετη και δύσκολη, παρομοιάζοντας τον πληθωρισμό με τη Λερναία Υδρα.

Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί φέτος και θα μειωθεί σταδιακά το 2023.

«Η κύρια πρόκληση είναι πώς να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να προκληθεί απότομη πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης», όπως υπογράμμισε. «Σε αυτό το περιβάλλον, η ενδεδειγμένη απόκριση της νομισματικής πολιτικής είναι, κατά τη γνώμη μου, η εξομάλυνση των αλλεπάλληλων διαταραχών της προσφοράς, με σταδιακή, αλλά αποφασιστική ομαλοποίηση της πολιτικής, που διατηρεί την ευχέρεια επιλογής ανάλογα με τις συνθήκες και ενσωματώνει ευελιξία. Θεωρώ ότι η προσέγγιση της σταδιακής ομαλοποίησης που έχουμε ακολουθήσει είναι επιτυχής και θα πρέπει να συνεχιστεί», επισήμανε.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως η μεγαλύτερη από την αναγγελλόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουλίου οφείλεται στο ότι οι κίνδυνοι που αφορούσαν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είχαν ήδη υλοποιηθεί. Ωστόσο επισήμανε πως «στις επερχόμενες συνεδριάσεις θα είναι ενδεδειγμένη η περαιτέρω προοδευτική ομαλοποίηση των επιτοκίων πολιτικής, ώστε να συγκλίνουμε προς τα εκτιμώμενα επιτόκια ισορροπίας, καθώς μεταβαίνουμε σε μια προσέγγιση όπου αποφασίζουμε για τα επιτόκια ανά συνεδρίαση».

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως σύμφωνα με την εκτίμησή του το ουδέτερο επιτόκιο –όπου η ΕΚΤ ούτε ενθαρρύνει ούτε καθυστερεί την ανάπτυξη– κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1,5%, επομένως το επιτόκιο καταθέσεων, τώρα στο μηδέν, δεν είναι πολύ μακριά και έτσι «δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλα βήματα» στα επιτόκια.

Επαναλαμβάνοντας τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος (που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο) σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί φέτος και θα μειωθεί σταδιακά το 2023, πριν συγκλίνει προς τον στόχο του 2% του 2024. «Πιστεύω ότι τα διαδοχικά άλματα του πληθωρισμού σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θα αρχίσουν σύντομα να ανακόπτονται. Επίκειται η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», όπως σημείωσε, εξηγώντας πως αυτή η πεποίθησή του βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον προσδοκώμενο μετριασμό του ρυθμού αύξησης των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, καθώς και στη σταδιακή άμβλυνση των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού. «Αισιοδοξώ ότι το τέρας του πληθωρισμού θα έχει ηττηθεί έως το τέλος του 2024», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT