Τουρκία: Ρυθμός ανάπτυξης 7,6% το β΄ τρίμηνο

Τουρκία: Ρυθμός ανάπτυξης 7,6% το β΄ τρίμηνο

Παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών και εκτιμάται ότι αγγίζει το 80%, η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών και εκτιμάται ότι αγγίζει το 80%, η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς. Οι μειώσεις των επιτοκίων ισοδυναμούν με τονωτική ένεση και το δεύτερο τρίμηνο του έτους το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,6%, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 7,4%. Οι εξαγωγές της Τουρκίας, στις οποίες προφανώς δίνει έμφαση ο Τούρκος πρόεδρος με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και του ιδιαίτερα φθηνού νομίσματος, αυξήθηκαν κατά 16,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3%. Εν ολίγοις, η τουρκική οικονομία των 800 δισ. δολαρίων σημειώνει υψηλότερη ανάπτυξη από τις άλλες οικονομίες της ομάδας του G20 και το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε στα 828 δισ. δολ. από τα 793 δισ. δολ. του προηγούμενου τριμήνου. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά προπαντός στον τουρισμό. Ο τουρισμός στη γειτονική χώρα εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 100%. Παράλληλα, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να στηρίζει την τουρκική οικονομία, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να έχει αυξηθεί κατά 22,5% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Το τουρκικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 828 δισ. δολάρια με ώθηση από κατανάλωση και τουρισμό.

Αναμένεται, πάντως, πως αυτή η δυναμική ανάπτυξη της Τουρκίας θα αρχίσει να επιβραδύνεται και μάλιστα ταχύτατα από το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα περιορισθεί σε ένα 3,3% και το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν θα υπερβεί το 1,3%. Πηγή ανησυχίας αποτελεί η διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρώπη, οι οικονομίες της οποίας αποτελούν τις αγορές που απορροφούν τις τουρκικές εξαγωγές. Ηδη η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μιλήσει για κάποια «απώλεια της κεκτημένης ταχύτητας», όταν τον περασμένο μήνα ανακοίνωνε την τελευταία μείωση των επιτοκίων. Εξάλλου, παρά την προσωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε από 32,6% που ήταν το 2021 σε 25,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT