Αναταραχή και πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Αναταραχή και πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Η ανησυχία για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές σε συντονισμένη υποχώρηση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Η ανησυχία για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές σε συντονισμένη υποχώρηση. Επικρατεί εν ολίγοις ακόμη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα που καλλιέργησε την Παρασκευή η δήλωση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμείνει στην περιοριστική πολιτική με νέες και πιθανώς εξίσου επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Το συντηρούν, άλλωστε, οι διαρροές από την ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κολοσσών της Γουόλ Στριτ για επικείμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,01%, με μόνον τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγίας να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και τον δείκτη του κλάδου τους να σημειώνει άνοδο 0,6%.

Οι επιθετικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες ασκούν πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Παρεμφερή υποχώρηση με τον Eurostoxx 600 κατέγραψαν, άλλωστε, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,05% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 0,97%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με πτώση 1,37%. Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ είχαν γυρίσει σε θετικό πρόσημο αντιστρέφοντας την υποχώρηση που είχαν σημειώσει νωρίτερα, το ευρώ κατέγραφε άνοδο 0,48%, στο 1,01 δολ.

Στο μεταξύ η Gazprom, που για μια ακόμη φορά χθες διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται στα ύψη σημειώνοντας άλμα 27%. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το Δ.Σ. πρότεινε να δοθεί μέρισμα ύψους 51,03 ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο του 0,85 δολ., ανά μετοχή για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο ρωσικός κολοσσός του αερίου εμφάνισε κέρδη ύψους 2,5 τρισ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο των 41,75 δισ. δολαρίων. Το άλμα της μετοχής της Gazprom οδήγησε έτσι τον δείκτη RTS των αξιών σε δολάριο σε άνοδο 3,6% και τον δείκτη MOEX των αξιών σε ρούβλια σε άνοδο 4,7%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT