Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος έπειτα από νευρική συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος έπειτα από νευρική συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,08% και έκλεισε στις 856,36 μονάδες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Με έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να κινείται εντός της περιοχής στήριξης, η οποία εντοπίζεται μεταξύ των 860-850 μονάδων. Ο τζίρος εμφανίστηκε σχετικά αυξημένος, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν οι αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Οι επενδυτές διεθνώς έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, με την ΕΚΤ και τη Fed να αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, τη στιγμή που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο (9,1%) και οδεύει προς διψήφια ποσοστά το φθινόπωρο, διατηρώντας έτσι τη risk-off διάθεση στις αγορές.

Το βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο για τις επενδυτικές αποφάσεις και για την ανάληψη ρίσκου, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση βαθαίνει, με τη Ρωσία να διακόπτει και πάλι τις ροές του Nord Stream 1, ενώ η Ευρωζώνη έχει ήδη μπει σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών οίκων. Συνεπώς το Χ.Α. είναι δύσκολο να συνεχίσει την αυτονόμηση που σημείωσε σε μεγάλο μέρος του Αυγούστου.

Οσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,08% και έκλεισε στις 856,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.060,62 μονάδες, ενώ με πτώση 0,03% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.357,61 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil στο +2,24%, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Mytilineos και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, απώλειες 4,44% σημείωσε η «Σαράντης» και ακολούθησε στο -2,29% η Aegean.

Η Goldman Sachs εμφανίστηκε θετική για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,54%, στις 555,98 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 2,24%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,13%, την Alpha Bank στο +0,46%, ενώ απώλειες 0,36% κατέγραψε η Eurobank.

Πάντως, η Goldman Sachs εμφανίστηκε θετική για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, τονίζοντας πως η ισχυρή ανάπτυξη δανείων, η καλή ποιότητα ενεργητικού και οι βελτιωμένοι δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1 αποτέλεσαν τα τρία βασικά «όπλα» του κλάδου στο συγκεκριμένο διάστημα.

Οπως τόνισε, η επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, όλες οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μονοψήφιο δείκτη NPE, ενώ δεν κατέγραψαν σχηματισμό νέων NPEs και οι δείκτες CET1 αυξήθηκαν κατά 30 μ.β., στο 12,8%. Οπως παρατήρησε, τη μεγαλύτερη δανειακή επέκταση κατέγραψαν η Eurobank και η Πειραιώς, τη σημαντικότερη βελτίωση στα βασικά κέρδη προ φόρων σημείωσαν η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ η ισχυρότερη βελτίωση του δείκτη CET1 καταγράφηκε από την Alpha Bank.

Ετσι, η αμερικανική τράπεζα τηρεί σύσταση «αγοράς» για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 4,10 ευρώ, από 3,95 ευρώ πριν, σύσταση «αγοράς» και για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,19 ευρώ, από 1,07 ευρώ πριν, σύσταση «ουδέτερη» για τη Eurobank με τιμή-στόχο το 1,04 ευρώ, από 0,92 ευρώ, και σύσταση «ουδέτερη» για την Πειραιώς με τιμή-στόχο 0,96 ευρώ, από 0,84 ευρώ.

Η Goldman Sachs παράλληλα αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 6% σε μέσο όρο για τη διετία 2023-2024, αντανακλώντας τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις του β΄ τριμήνου του έτους και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις (guidance) από τις διοικήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT