Μείωση παραγγελιών και απολύσεις στον κλάδο μεταποίησης

Μείωση παραγγελιών και απολύσεις στον κλάδο μεταποίησης

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, απόρροια κυρίως της σημαντικής κάμψης της ζήτησης και των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, απόρροια κυρίως της σημαντικής κάμψης της ζήτησης και των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά. Ανησυχία, εξάλλου, προκαλούν τα στοιχεία που κάνουν λόγο όχι μόνο για μείωση των νέων προσλήψεων στον κλάδο της μεταποίησης, αλλά και για σημαντικό αριθμό απολύσεων. Συγκεκριμένα, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων είναι η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020 –περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα ήταν σε lockdown– και συνδέθηκε με μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, που μένει να δούμε βεβαίως εάν θα έχει διάρκεια, είναι ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του κόστους κάποιων πρώτων υλών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας της S&P Global, ο δείκτης PMΙ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 48,8 μονάδες έναντι 49,1 μονάδων τον Ιούλιο, παραμένοντας για δεύτερο συνεχή μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδηλώνει ύφεση. Αιτία, η απότομη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2020 και η οποία οφείλεται στις χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών και στην ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Ταυτόχρονα, οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Ελληνες παραγωγοί αγαθών υποχώρησαν με έντονο ρυθμό, κάτι που αποδίδεται στην εκτίναξη των τιμών και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις και όσον αφορά τις παραγγελίες από το εξωτερικό. Ο ρυθμός συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών για εξαγωγές επιταχύνθηκε, ενώ οι νέες πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού μειώθηκαν με τον σφοδρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Νέα πτώση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τις εταιρείες στο να περιορίσουν και πάλι τις αγορές εισροών τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η αγοραστική δραστηριότητα υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα και μάλιστα με σταθερό ρυθμό. Η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών οδήγησε επίσης σε περαιτέρω συρρικνώσεις των αποθεμάτων, καθώς μειώθηκαν τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και ετοίμων προϊόντων.

Από την άλλη, πάντως, το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα. Αν και το ενεργειακό κόστος και το κόστος μεταφοράς δεν αποκλιμακώθηκε, η πτώση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών περιόρισε την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ενα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι, παρά τη μείωση των νέων παραγγελιών, οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου αισιοδοξούν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το επόμενο έτος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT