Σε χαμηλό επτά εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση άρχισε ο Σεπτέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Με πτώση άρχισε ο Σεπτέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Την ανησυχία τροφοδοτούν τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να έχει συρρικνωθεί τον Αύγουστο για δεύτερο συναπτό μήνα. Αιτία, το γεγονός ότι η ζήτηση υποχωρεί και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν μπορούν να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής τους με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν αποθέματα προϊόντων σε πρωτοφανή βαθμό.

Στο μεταξύ, εξίσου δυσοίωνες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα στοιχήματα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι αγορές δίνουν 80% πιθανότητα σε μια τέτοια αύξηση. Το γενικότερα αρνητικό κλίμα επιτείνουν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που επαναφέρει σε σκληρό lockdown πόλεις καίριας σημασίας για το εμπόριο, την παραγωγή και την ανάπτυξή της.

Προβληματισμός από τη συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για δεύτερο μήνα.

Ετσι, ο μεταποιητικός της κλάδος βρίσκεται σε υποχώρηση και πηγές της κινεζικής βιομηχανίας μιλούν σε διεθνή ΜΜΕ για μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx έκλεισε με απώλειες 1,85%, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν η υποχώρηση που σημείωσαν οι δείκτες τιμών των μετοχών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,86% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 1,60% όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με απώλειες 1,48%.

Στο μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε και πάλι χθες κάτω από την ένα προς ένα ισοτιμία προς το δολάριο στο 0,99, ενώ πτωτικά κινείτο για μια ακόμη ημέρα ο «μαύρος χρυσός».

Η τιμή του Brent κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 86,77 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υποχώρηση κατά 3,10%, ενώ πτωτικά κινούνταν μέχρι αργά το βράδυ οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT