Πτώση στο Χρηματιστήριο, άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα

Πτώση στο Χρηματιστήριο, άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα

Απώλειες 1,54% για τον Γενικό Δείκτη – Στο 4,21% η απόδοση του 10ετούς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο και αυτό, όπως και οι διεθνείς αγορές, ισχυρές ρευστοποιήσεις, καθώς οι προοπτικές για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντείνουν τη risk-off διάθεση των επενδυτών. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αυξάνεται στο 4,21%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, με το spread να διευρύνεται στις 262 μ.β., κάτι που λειτουργεί αρνητικά για τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ελλείψει θετικών καταλυτών και εισερχόμενοι στον Σεπτέμβριο οι πωλητές φαίνεται να κυριαρχούν εκ νέου στο Χ.Α., σημειώνει η Depolas Investment Services. Τα εταιρικά αποτελέσματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η επενδυτική κοινότητα επικεντρώνεται στις προοπτικές, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή εμφανίζονται αρνητικές. Παράλληλα, όπως προσθέτει, υπό συνεχή αξιολόγηση βρίσκονται τα μακροοικονομικά δεδομένα, αν και είναι νωρίς ακόμα για ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Με αυτά τα δεδομένα η χρηματιστηριακή θεωρεί πως είναι πιθανή η συνέχιση των πιέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,54% και έκλεισε στις 843,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,36 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,58% στις 2.028,15 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,66% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.335,05 μονάδες.

Η προοπτική επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλεί έντονη νευρικότητα στις αγορές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Jumbo στο -3,09% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Coca-Cola, Quest, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ. Ανοδικά ξεχώρισε η «Σαράντης» με κέρδη 3,65%, ενώ με κέρδη 1,29% έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,91% στις 545,37 μονάδες με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 2,86%, την Alpha Bank κατά 1,62%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,36% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,95%.

Η αναβαθμισμένη εκτίμηση αρκετών αναλυτών για αύξηση από την ΕΚΤ του παρεμβατικού επιτοκίου της κατά 0,75% έναντι 0,50% των αρχικών εκτιμήσεών τους, έχει βάλει φωτιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ομως οι αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συμπαρασύρουν ανοδικά και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, ακόμα και σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο. Αν τα σενάρια για αύξηση 0,75% επιβεβαιωθούν, τότε θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση των ομολογιακών αγορών και αύξηση των αποδόσεων, τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογα.

Επιπροσθέτως, με πληθωρισμό 9,1% στην Ευρωζώνη και όλα τα μέτωπα ανοικτά, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, τίποτα δεν προδιαθέτει για καλυτέρευση των συνθηκών το επόμενο εξάμηνο. Ειδικά για την Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος είναι πλέον ξανά εδώ, ενώ η κεκτημένη ταχύτητα λόγω τουρισμού προσδίδει μια θετική εικόνα στα μακροοικονομικά μεγέθη του 2022, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί με την ίδια ένταση και το 2023, ειδικά σε μια εκλογική χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT