Η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού-ρεκόρ στην Ευρωζώνη και θα χρειαστεί να δράσει πιο αποφασιστικά απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπε προκειμένου να ελέγξει τις τιμές, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι.
Παρά την απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, περισσότερα από τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι αξιωματούχοι ενήργησαν πολύ αργά στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 9,1%. Τώρα αναμένουν μια μεγαλύτερη άνοδο, περιμένοντας πως στις 8 Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Το αποτέλεσμα δείχνει πως η ΕΚΤ θα βάλει στην άκρη την απειλή της ύφεσης στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου να θέσει ως προτεραιότητα τον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών.
Η αύξηση κατά τα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, που εκτιμούν και οι αγορές ότι θα πραγματοποιηθεί, θα ευθυγραμμίσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με αυτήν της Fed, που έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις αυτού του μεγέθους. «H ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό και θα στείλει ένα πιο επιθετικό μήνυμα», επισήμανε ο Νερίγιους Μακιούλις, οικονομολόγος στη Swedbank. «Χρειάζεται να αποκαταστήσει τη φήμη της και να διεκδικήσει τη νίκη όταν ο πληθωρισμός ξεκινήσει να υποχωρεί». Η ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ενισχύσει το ευρώ, το οποίο έχει βυθιστεί καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει το κόστος δανεισμού. Αυτό καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές, γεγονός που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος ζωής το οποίο πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία.
H μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησε πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για τουλάχιστον δύο τρίμηνα, ωστόσο πάνω από τους μισούς δεν πιστεύουν πως η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα διαρκέσει περισσότερο από αυτό το διάστημα. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον πληθωρισμό, παρά τις ενδείξεις πως ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται», είπε ο Κλάους Βίστενσεν, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics. «Aναμένουμε ακόμη η ΕΚΤ να αναγνωρίσει ξεκάθαρα πως η οικονομία εισέρχεται σε φάση ύφεσης, αλλά θα συνεχίσει τις αυξήσεις ανεξάρτητα από αυτό». Οι τιμές εκτιμάται πως θα παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2%, ένδειξη που προκαλεί ανησυχία στους αξιωματούχους που εξετάζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά, το εύρος των προβλέψεων είναι μεγάλο, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες να αποτυπωθούν εν μέσω περιόδου αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. To Bloomberg Economics αναφέρει πως «ο τόνος των συζητήσεων αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ για άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου έχει αλλάξει και αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ πιέζουν για μια μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο».