Περιορισμένα οφέλη για την Ελλάδα από τα μέτρα της Ε.Ε. για την ενέργεια

Περιορισμένα οφέλη για την Ελλάδα από τα μέτρα της Ε.Ε. για την ενέργεια

Το μικρότερο όφελος ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει η Ελλάδα από τα μέτρα στήριξης της αγοράς ενέργειας που σχεδιάζονται, λόγω της αδύναμης δημοσιονομικής θέσης της η οποία την καθιστά την πιο ευάλωτη στην περιοχή, προειδοποιεί η Citigroup σε ανάλυσή της

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Το μικρότερο όφελος ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει η Ελλάδα από τα μέτρα στήριξης της αγοράς ενέργειας που σχεδιάζονται, λόγω της αδύναμης δημοσιονομικής θέσης της η οποία την καθιστά την πιο ευάλωτη στην περιοχή, προειδοποιεί η Citigroup σε ανάλυσή της.

Κατά τη Citi, η Ε.Ε. θα καταλήξει σε μια λύση η οποία θα συνδυάζει το μοντέλο που ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία και κάποια δημοσιονομική στήριξη. Σύμφωνα με την «ιβηρική εξαίρεση», η εγχώρια τιμή του φυσικού αερίου των δύο χωρών σε δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται χρησιμοποιώντας κέρδη από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν επεκταθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε., όπως τονίζει η Citi, η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει πραγματικά μόνο για τις χώρες που έχουν μεγάλους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας / πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τον άνθρακα. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική λύση, για όσες χώρες δεν διαθέτουν μεγάλους μη ορυκτούς τομείς η επιβάρυνση θα μπορούσε να πέσει είτε σε μεμονωμένα κράτη για να καλύψουν το κενό, είτε σε αναπροσαρμογές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα βοηθήσουν χώρες που έχουν μεγάλους τομείς ΑΠΕ / πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τον άνθρακα, εκτιμά η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα εξετάζει έξι παράγοντες που αφορούν τη δομή της αγοράς ενέργειας και τη δημοσιονομική ευπάθεια κάθε χώρας, ώστε να καταλήξει στο ποιες χώρες θα ωφεληθούν από την παραπάνω λύση της Ε.Ε. Αυτοί είναι οι εξής: 1) Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 2) η εξάρτηση από το φυσικό αέριο σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, 3) η ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού του φυσικού αερίου, 4) η ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού του ηλεκτρισμού σε αέριο και ορυκτά καύσιμα, 5) το χρέος προς το ΑΕΠ (%), και 6) το ισοζύγιο προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οπως επισημαίνει, οι χώρες που θα ωφεληθούν θα είναι, θεωρητικά, αυτές που έχουν χαμηλή εξάρτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, με χαμηλό πληθωρισμό ενέργειας και δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες για τα πλαφόν. «Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία φαίνονται λιγότερο ευάλωτες, ενώ το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι πιο εκτεθειμένες», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT