Η «Σαράντης» αποσύρεται από τη ρωσική αγορά

Η «Σαράντης» αποσύρεται από τη ρωσική αγορά

Την απόφαση να αποσυρθεί οριστικά από την αγορά της Ρωσίας έλαβε ο όμιλος Σαράντη, λόγω της ρωσικής εισβολής και της κρίσης στην Ουκρανία, με τον σχετικό αντίκτυπο να μην είναι ιδιαίτερα αισθητός στα μεγέθη του

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Την απόφαση να αποσυρθεί οριστικά από την αγορά της Ρωσίας έλαβε ο όμιλος Σαράντη, λόγω της ρωσικής εισβολής και της κρίσης στην Ουκρανία, με τον σχετικό αντίκτυπο να μην είναι ιδιαίτερα αισθητός στα μεγέθη του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, τα μηνύματα για πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου –τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη– είναι ενθαρρυντικά, γεγονός που οφείλεται και στο ισχυρό χαρτοφυλάκιό του, ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους κλάδους, η αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών-εμπορευμάτων, οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και γενικώς η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του πληθωρισμού, ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία του.

Αυξημένες πωλήσεις, πιέσεις στην κερδοφορία το α΄ εξάμηνο αναμένει ο όμιλος.

Ο όμιλος Σαράντη, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών προϊόντων (καλλυντικά, είδη προσωπικής και οικιακής φροντίδας, παραφαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ.) έχει παρουσία στη Ρωσία μέσω της εμπορικής επιχείρησης Hoztorg που απασχολεί 5-6 άτομα, με έργο τη διανομή προϊόντων οικιακής χρήσης στην περιοχή. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η Ρωσία δεν αποτελούσε στρατηγικό για τον όμιλο στόχο, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της παρουσίας που έχει στη Ρωσία σε κάποιον τοπικό παίκτη, επιλογή που φαίνεται και πιο πιθανή. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι πωλήσεις της Hoztorg ανήλθαν σε 0,75 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,4% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου. Επιπλέον τα περιουσιακά στοιχεία της κατά το ίδιο διάστημα αποτελούσαν το 0,26% του συνόλου του ενεργητικού του ομίλου, ενώ η αρνητική επίπτωση από τη διακοπή της δραστηριότητας στη Ρωσία αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτυπώνει την καθαρή θέση της ρωσικής εταιρείας. Πρόκειται δηλαδή για κάποια λίγα αποθέματα, ταμειακά διαθέσιμα αλλά και απαιτήσεις που είχε από πελάτες στη συγκεκριμένη αγορά. Μπορεί η Ρωσία να μην αποτελούσε στρατηγικό στόχο για τον όμιλο, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Ουκρανία, στην οποία διατηρεί μέσω της Ergopack εργοστάσιο παραγωγής για σακούλες απορριμμάτων, προϊόντων συσκευασίας και ειδών καθαρισμού. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου ο όμιλος ανέστειλε τη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας της Ergopack, αργότερα ωστόσο, προς τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, επανεκκίνησε τη λειτουργία της, εξυπηρετώντας σταδιακά τόσο την τοπική αγορά όσο και το δίκτυο εξαγωγών της.

Εκτός από τις τοπικές πωλήσεις (κυρίως προς τη δυτική Ουκρανία), το 50% των πωλήσεων της Ergopack αφορά εξαγωγές προς γειτονικές χώρες (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών). Οι πωλήσεις το 2021 αντιπροσώπευαν το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυτές υποχώρησαν κατά 20% λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως το εργοστάσιο βρίσκεται στο Κανίβ, νοτιοδυτικά του Κιέβου, ενώ ο όμιλος διατηρεί γραφεία και αποθήκες στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρήσης, οι χώρες του εξωτερικού αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, που πέρυσι ανήλθαν στα 408,2 εκατ. ευρώ, από 393,38 εκατ. ευρώ το 2020. Τα δε καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 40,3 εκατ. ευρώ, από 38,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας άνοδο 4,1%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT