Βουτιά 2,58% στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης

Βουτιά 2,58% στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης

Αντανάκλαση της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία ήταν η πτώση που σημείωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χθες, στην πρώτη δηλαδή συνεδρίαση μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Αντανάκλαση της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία ήταν η πτώση που σημείωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χθες, στην πρώτη δηλαδή συνεδρίαση μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1. Ενώ η υποχώρηση ήταν γενικευμένη σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η απαισιοδοξία της αγοράς για την τύχη της Γερμανίας χωρίς το ρωσικό αέριο οδήγησε τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείσει με απώλειες 2,58%, Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper σημείωσε πτώση 11% ενώ η φινλανδική μητρική της Fortum, επίσης σημαντική πτώση 8,9%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper δήλωσε στο Reuters πως το Βερολίνο ενδέχεται να καταφύγει στο μέτρο του δελτίου στην κατανάλωση αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας τόνισε πως τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα. Το δελτίο στη χρήση αερίου θεωρεί σχεδόν βεβαιότητα για τον χειμώνα που θα αρχίσει σύντομα στη Γερμανία η Commerzbank, με τους οικονομικούς αναλυτές της να θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη «αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η παροχή του ρωσικού αερίου». Και όλα συγκλίνουν σε μια δυσοίωνη εικόνα της γερμανικής οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συναπτό μήνα, καθώς η εγχώρια ζήτηση περιορίστηκε σημαντικά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της μεγάλης απαισιοδοξίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και επενδυτών.

Απώλειες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1.

Στο μεταξύ, υποχώρησαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με απώλειες 1,20% και τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου με σαφώς μικρότερες απώλειες 0,47%. Με απώλειες 0,63% έκλεισε όμως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro-stoxx 600, που φαίνεται πως οδεύει σε μία ακόμη εβδομάδα απωλειών, καθώς εντείνει το κλίμα απαισιοδοξίας ο ανησυχητικά επιταχυνόμενος πληθωρισμός και τα αλλεπάλληλα στοιχήματα της αγοράς σε μια επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ . Στο μεταξύ, η Morgan Stanley προβαίνει σε δυσοίωνη πρόβλεψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εκτιμά πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe θα χάσει 19%, ενώ η Ευρώπη θα διολισθαίνει στην ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT