Αντιμέτωπες με πιέσεις οι βιομηχανίες μετάλλων

Αντιμέτωπες με πιέσεις οι βιομηχανίες μετάλλων

Επιχειρήσεις στην Ευρώπη ανακοινώνουν μειώσεις παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται ασκώντας πιέσεις στις επιχειρήσεις παραγωγής μετάλλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και παράγουν προϊόντα για την οικονομία της Ευρώπης. Επιχειρήσεις σε κλάδους που καταναλώνουν ενέργεια και φυσικό αέριο, όπως ο χάλυβας, τα λιπάσματα και το αλουμίνιο –μέταλλα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά–, υποχρεώνονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να μετακυλίσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Ακόμη και οι παραγωγοί ζάχαρης έχουν αισθανθεί αντίστοιχη πίεση. Η αναστάτωση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης της τελευταίας δεκαετίας στο κόστος ζωής, οδηγώντας τις οικονομίες σε ύφεση. Τα προβλήματα στο φυσικό αέριο εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να μην επαναφέρει τη λειτουργία του Nord Stream αφού παρέλθει το διάστημα της συντήρησής του. Μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα τώρα, όμως αναμένεται να επιδεινωθούν μέσα στον χειμώνα, όταν οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα παρέμβουν οι επικεφαλής χάραξης πολιτικής στην ενεργειακή αγορά. Η Ε.Ε. εξετάζει μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, η μείωση της ζήτησης καθώς και έκτακτους φόρους σε ενεργειακές εταιρείες. Επίσης, είναι άγνωστο εάν θα δοθεί κάποια βοήθεια στον κλάδο της βιομηχανίας.

Οσον αφορά τα βιομηχανικά μέταλλα, η Alcoa Corp ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παραγωγή τους κατά ένα τρίτο στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου που διατηρεί στη Νορβηγία, ενώ η Norsk Hydro γνωστοποίησε πως εξετάζει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να διακόψει τη λειτουργία ενός από τα μεταλλουργεία που διατηρεί στη Σλοβακία, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας. Επίσης, η εταιρεία Speira εξετάζει να μειώσει την παραγωγή φθάνοντας στο 50% της παραγωγικής της δυναμικής. Από την άλλη, μολονότι οι παραγωγοί χαλκού είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, τα μεγέθη τους συνεχίζουν να συμπιέζονται. Ενδεικτικά, κάποιοι μετακυλίουν τα κόστη στους καταναλωτές λόγω των πρόσθετων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας. Επίσης, οι παραγωγοί χάλυβα πλήττονται από τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Γηραιάς Ηπείρου, ανάμεσα στους οποίους η AreclorMittal, «απάντησαν» στο αυξημένο κόστος μέσω αύξησης των τιμών. Ενώ αυτό «δούλεψε» κατά την περυσινή χρονιά λόγω της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία, εντούτοις θα αποτελέσει φέτος πρόκληση, καθώς λόγω της ασθενούς οικονομίας μειώνεται η ζήτηση. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο για να παραγάγουν σημαντικές ουσίες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην Κίνα, έτσι και εκείνες αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Οι αγρότες εντείνουν τις προσπάθειες για να προμηθεύσουν τον κόσμο με τρόφιμα, όμως οι αυξημένες τιμές στα λιπάσματα καθώς και η μικρότερη διαθεσιμότητά τους θα τους υποχρεώσει να χρησιμοποιήσουν λιγότερες ποσότητες. Πάνω από το 70% της παραγωγής στην Ευρώπη έχει μειωθεί, με την Yara International, την Industries Holdings και την Achema να συγκαταλέγονται στις εταιρείες που ανακοινώνουν μειώσεις στην παραγωγή. Τέλος, οι περικοπές στην παραγωγή λιπασμάτων κινδυνεύει να μειώσει και την προμήθεια διοξειδίου του άνθρακα το οποίο χρησιμοποιείται ως υποπροϊόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT