Μονόδρομος η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας

Μονόδρομος η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας

Το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 ωθεί την Ευρώπη προς ένα χειμώνα με έλλειμμα σε φυσικό αέριο. Αυτό καθιστά την εισαγωγή μέτρων για περιορισμό της χρήσης ενέργειας αναπόφευκτη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 ωθεί την Ευρώπη προς ένα χειμώνα με έλλειμμα σε φυσικό αέριο. Αυτό καθιστά την εισαγωγή μέτρων για περιορισμό της χρήσης ενέργειας αναπόφευκτη. Η γρήγορη δράση μπορεί να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αποφύγει μια επιτακτική παροχή ενέργειας με δελτίο, ωστόσο ορισμένες χώρες φαίνεται πως είναι πιο γρήγορα προετοιμασμένες σε σύγκριση με άλλες. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ευρώπη έσπευσε να αντικαταστήσει τις ετήσιες ροές ρωσικού αερίου που φθάνουν στα 140 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο δεν κάνει πολλά ακόμη προς την κατεύθυνση της μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Το χαμήλωμα του θερμοστάτη έως ένα βαθμό μπορεί να εξοικονομήσει 10 δισ. κ.μ. αερίου στην Ε.Ε.

Οι δε κυβερνητικές ενισχύσεις για τους καταναλωτές, οι οποίες αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ, μπορεί να λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η παύση λειτουργίας του Nord Stream 1 μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κοντά στο 20% κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της RBC. Σε περίπτωση που οι ροές από τη Ρωσία διακοπούν τελείως, τότε θα οδηγηθούμε σε μια χαοτική παροχή ενέργειας με δελτίο, ακόμη και σε συρρίκνωση κατά 2% του ΑΕΠ στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά, αναφέρουν αναλυτές της Amundi. H Ευρώπη έχει όπλα για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ευρωζώνη, η οποία έχει ενισχύσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 15% ή 45 δισ. κυβικά μέτρα, μέσα από στοχευμένα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης. Το χαμήλωμα του θερμοστάτη έως ένα βαθμό Κελσίου σε δημόσια κτίρια και νοικοκυριά θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην περιοχή 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο, ήτοι το 7% των εισαγωγών σε ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τη ζήτηση.

Η Κομισιόν υπολογίζει πως περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μέσα από τη στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας ή μέσα από τη χρήση του φυσικού αερίου με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα αποθέματα μέσα από την προσφορά οικονομικής αποζημίωσης σε επιχειρήσεις που εθελοντικά αποφάσισαν να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου. Κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε επιπλέον 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Η Ιστορία έχει δείξει πως μέτρα εξοικονόμησης μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα σε περίπτωση που υπάρχουν σοκ. Ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευθούν περισσότερο από κάποιες άλλες. Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία χρησιμοποιεί 40% περισσότερο αέριο από την παραγωγή της – 26% και 16% η Γερμανία και η Γαλλία αντίστοιχα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT