Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την πτώση της Δευτέρας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες και έκλεισαν με μικρά κέρδη, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τους κινδύνους που απειλούν τις οικονομίες της Ευρώπης και περιμένουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,2% μετά την πτώση 0,6% που είχε σημειώσει τη Δευτέρα, καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τον Nord Stream για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Η ανάκαμψη που παρουσίασαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ενίσχυσε τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 0,9%. Είχε προηγηθεί η πτώση του κατά 2% τη Δευτέρα εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς την ύφεση κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,22%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού επίσης με μικρά κέρδη 0,19%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,2% μετά την πτώση 0,6% που είχε σημειώσει τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές εξακολουθούν, πάντως, να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου που έχει καλλιεργήσει φόβους για έναν παγωμένο χειμώνα χωρίς ενέργεια και έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαθέσουν πακέτα πολλών δισ. ευρώ για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Νέες δημοσκοπήσεις και έρευνες δίνονται τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα και φέρουν την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς το αυξανόμενο κόστος της διαβίωσης και η απαισιοδοξία που έχει επικρατήσει μεταξύ καταναλωτών κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες. Χθες δόθηκαν, άλλωστε, στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας να έχουν σημειώσει πτώση 1,1% τον Ιούλιο για έκτο συναπτό μήνα καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και μαζί του συνεχίζονται και οι οικονομικές του επιπτώσεις.

Στο μεταξύ, τείνει να επικρατήσει η προσδοκία πως παρά τον κίνδυνο της ύφεσης η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην αυριανή συνεδρίασή της, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ανακόψει τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT