Με κέρδη 0,78% έκλεισε η μίνι συνεδρίαση στο Χ.Α.

Με κέρδη 0,78% έκλεισε η μίνι συνεδρίαση στο Χ.Α.

Μόλις τέσσερις ώρες διήρκεσαν χθες οι συναλλαγές λόγω τεχνικών προβλημάτων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπια κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση μόλις τεσσάρων ωρών λόγω τεχνικών θεμάτων –τα οποία και δεν λύθηκαν–, υπεραποδίδοντας ωστόσο έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 14.30 παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο Χ.Α., το οποίο και οδήγησε στην αναστολή των συναλλαγών, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη λήξη της συνεδρίασης.

Σε ενημέρωση προς τα μέλη του Χ.Α., η ΕΧΑΕ ανέφερε πως το πρόβλημα που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της συνεδρίασης αφορούσε την αδυναμία εξυπηρέτησης των εφαρμογών ενός σημαντικού αριθμού μελών, που διασυνδέονται μέσω του ODL Gateway. Το πρόβλημα τελικά δεν αποκαταστάθηκε.

Εν τω μεταξύ, θετικό ήταν το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών να υποχωρούν κατά 3% , στο 4,15%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 268 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, είναι πιθανή μια προσπάθεια συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς τα θετικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα των εισηγμένων διαμορφώνουν λογικές αποτιμήσεις, κοντά σε ιστορικούς μέσους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA, που σε διαφορετικό περιβάλλον ενδεχομένως να αποτελούσαν ένα καλό σημείο για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΧΑ στις 17.20 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,78% στις 835,83 μονάδες.

Οι επενδυτές διεθνώς συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, αξιολογώντας τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση.

Οι επενδυτές διεθνώς συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, αξιολογώντας τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην οικονομία. Παράλληλα, το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται ευρέως από την αγορά ότι θα προχωρήσει σε νέα, ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Παρά τα διεθνή δεδομένα, τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση, το ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί την ανθεκτικότητά του, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Καταγράφει υποχώρηση κατά 4,5% στο 8μηνο, με την επίδοση να γίνεται αρνητική μόλις στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου μετά την αλλαγή της ρητορικής του Τζέρι Πάουελ, όταν η Γερμανία υποχωρεί κατά 24,1% και οι ΗΠΑ κατά 17,3% σύμφωνα με τους αντίστοιχους δείκτες MSCI.

Οι διεθνείς οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, αναθεωρούν επί τα βελτίω τις αλλαγές των τραπεζών και την προοπτική αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας τους, αναβαθμίζοντας τις τιμές-στόχους των συστημικών τραπεζών.

Επίσης, η Morgan Stanley βλέπει φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1%, αλλά επιβράδυνση στη συνέχεια, ενώ εξαμηνιαία αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων (τα αναγγελμένα και τα επερχόμενα) συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Παράλληλα, η αναγγελία άμεσης έναρξης 107 επενδυτικών σχεδίων ύψους 4 δισ. ευρώ συνεπάγεται πρόσθετες τραπεζικές δανειοδοτήσεις 1,32 δισ. ευρώ ίσως και εντός του 2022, προσθέτει ο αναλυτής.

Ομως, στην παρούσα φάση οι εκροές από το Χ.Α. συνεχίζονται καθώς τα θετικά θεμελιώδη προσπερνιούνται, με τους Ελληνες επενδυτές να είναι μάλλον αγοραστές στις περισσότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών και με τον Γενικό Δείκτη να δίνει μάχες στις αναμετρήσεις του στα όρια στήριξης. Με αυτά τα δεδομένα, στην παρούσα φάση, κατά τον κ. Τζάνα, οι 826 μονάδες συνιστούν το κοντινότερο όριο στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT