ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα συμβάλουν στις τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ανάπτυξη 7,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 8% που είχαν σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 1,2%, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 2,9% το πρώτο τρίμηνο.  

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου-1

Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται κατά 8,7%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,5% και τις εισαγωγές υπηρεσιών  κατά 9,3%. 

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0%. 

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 5,6% και τις εισαγωγές υπηρεσιών  να αυξάνονται κατά 7,6%.

Υψηλότερα ο πήχυς

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, έπειτα και από τις ισχυρότερες των προσδοκιών επιδόσεις του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Η Morgan Stanley εκφράζει μέχρι στιγμής την πιο αισιόδοξη άποψη, προβλέποντας ότι το 2022 θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1%, ενώ η Bank of America περιμένει ανάπτυξη 4,4%, έχοντας αναβαθμίσει αισθητά τις προβλέψεις της, από το 3% προηγουμένως. Η ING προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της στο 4,5% από το 4,2%.

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό και με τις νέες προβλέψεις των αναλυτών για την ελληνική οικονομία θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους και θα βάλουν κάποιες από τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ.

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

Εντυπωσιακά χαρακτηρίζει τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημειώνει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%.

«Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%», σημειώνει.

Και συνεχίζει: «Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό».

«Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο
του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κατά τον κ. Σταϊκούρα, η ελληνική οικονομία δεν είναι απλά ανθεκτική σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.

Τέλος, ο υπουργός επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT