Η τεχνολογική εξάρτηση της Κίνας από τις ΗΠΑ

Η τεχνολογική εξάρτηση της Κίνας από τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον απαγορεύει σε εταιρείες να εξάγουν μικροτσίπ, για να εμποδίσει την τεχνολογική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Κορυφαία πανεπιστήμια στην Κίνα αλλά και ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από το κινεζικό κράτος έχουν βασιστεί στα μικροτσίπ των ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξουν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει τώρα περιορίσει τις εξαγωγές τους στη χώρα, αναφέρει ανάλυση του Reuters. Η αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Nvidia ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης της ζήτησαν να διακόψει τις εξαγωγές των τσιπ Α100 και Η100 προς την Κίνα. Επίσης, η έτερη αμερικανική Advanced Micro Devices ανακοίνωσε πως οι νέες άδειες δεν της παρέχουν τη δυνατότητα να εξάγει στην Κίνα το μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης ΜΙ250. Η εξέλιξη αυτή δείχνει και την κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να εμποδίσουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας. 

Παράλληλα υπάρχουν εντάσεις για το θέμα της Ταϊβάν, εκεί όπου κατασκευάζονται τα τσιπ της Nvidia αλλά και σχεδόν όλων των μεγάλων εταιρειών παραγωγής μικροτσίπ. Ανάλυση του Reuters καταδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά και ανάγκη για τα μικροτσίπ A100 της Nvidia σε μερικά από τα κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας. Ενδεικτικά, το Tsinghua University, ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα υψηλής εκπαίδευσης παγκοσμίως, ξόδεψε τον προηγούμενο Οκτώβριο 400.000 δολ. για δύο από τους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης, εκ των οποίων ο καθένας λειτουργούσε με τέσσερα μικροτσίπ Α100. Κατά τον ίδιο μήνα, το Institute of Computing Technology, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS), ξόδεψε περίπου 250.000 δολ. για τα μικροτσίπ Α100.

Επιπλέον, η σχολή τεχνητής νοημοσύνης σε πανεπιστήμιο της CAS τον φετινό Ιούλιο ξόδεψε 200.000 δολ. για την προμήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και τα μικροτσίπ της Nvidia. Αντίστοιχα, τον περασμένο Νοέμβριο η σχολή κυβερνοασφάλειας του Jinan University, που βρίσκεται στην περιοχή Γκουανγκντόνκ, δαπάνησε 93.000 δολ. για την προμήθεια ενός υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης της ίδιας εταιρείας, την ώρα που η σχολή επιστήμης έξυπνων συστημάτων και μηχανικής δαπάνησε 100.000 δολ. για να αποκτήσει τον προηγούμενο μήνα οκτώ μικροτσίπ Α100. 

Ακόμη και λιγότερο γνωστά ινστιτούτα αλλά και πανεπιστήμια, τα οποία χρηματοδοτούνται από περιφερειακές ή δημοτικές κυβερνήσεις, αγόρασαν επίσης Α100 μικροτσίπ. Ωστόσο, κανένα από τα ερευνητικά τμήματα δεν ανταποκρίθηκε σε ερώτημα που υπέβαλε το Reuters για κάποιο σχόλιο πάνω στην επίπτωση που έχει στα projects τους ο περιορισμός στις εξαγωγές των Α100. 

Η έλλειψη των τσιπ που σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Nvidia αλλά και η AMD είναι πιθανόν να εμποδίσει τις προσπάθειες των κινεζικών οργανισμών ώστε με οικονομικά αποδοτικό τρόπο να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνολογίας που εκπονούν, όπως η εικόνα αλλά και η αναγνώριση φωνής. Η αναγνώριση εικόνας αλλά και η τεχνολογία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας χρησιμοποιούνται ευρέως σε εφαρμογές που τοποθετούνται στα έξυπνα τηλέφωνα αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν λίγες κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που θα μπορούσαν άμεσα να αντικαταστήσουν τα προηγμένης τεχνολογίας τσιπ της Nvidia και της AMD, εκτιμώντας πως οι αγοραστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πολλά τσιπ χαμηλότερης ποιότητας για να καταφέρουν να αναπαραγάγουν την επεξεργαστική ισχύ τους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT