Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο

Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο

H επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ενισχύθηκε σε σχέση με το 2019 περίπου κατά 10%

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Με ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς, αντίστοιχους με αυτούς του Ιουλίου, εξακολουθεί να κινείται η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε σε σχέση με το 2019, τελευταία χρoνιά πριν από την πανδημία και έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, κατά περίπου 10%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Επιπλέον, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να εξελίσσεται με την ίδια δυναμική με αυτή του Αυγούστου, προϊδεάζοντας για επίσης θετική επίδοση σε σχέση με το 2019, αν και ηπιότερη του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 5,127 εκατ. επιβάτες έναντι 4,49 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα μεγέθη αυτά για τον Ιούλιο, όπως και για τον Αύγουστο, αποτελούν νέα ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια.

Περιορισμένη παραμένει επί του παρόντος η ορατότητα για τους επόμενους μήνες, όπως ο Οκτώβριος, καθώς η έλευση του χειμώνα και η εντεινόμενη δημόσια συζήτηση για το κόστος της ενέργειας και την ανάγκη εξοικονόμησης αναμένεται να οδηγήσει σε κάμψη την καταναλωτική εμπιστοσύνη και μαζί και τα ταξίδια. Θετικές αν και χαμηλότερες από εκείνες του 2019 είναι και οι επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανήλθε σε 2,85 εκατ. επιβάτες, μειωμένη κατά 6,1% σε σχέση με την κίνηση του Αυγούστου 2019. Αναλυτικά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού πλησίασε τα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας ελάχιστη πτώση της τάξης του 0,6%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε αντίστοιχα μονοψήφια μείωση της τάξης του 8,5%. Συνολικά, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 14,7 εκατ. επιβάτες και παρέμεινε μειωμένη κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 8,8%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 17,9% αντίστοιχα.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υπό κανονικές συνθήκες θα αναμενόταν να εμφανίσει καλύτερες επιδόσεις από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατά τους επόμενους μήνες, καθώς ξεκινάει η σεζόν του city break και των χειμερινών ταξιδιών. Ωστόσο η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση αναμένεται πλέον ευρέως να κάμψει τα διεθνή ταξίδια. Τούτων λεχθέντων ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να οδεύει προς νέα χρονιά ρεκόρ, ειδικά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς πέραν της ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης καταγράφεται και αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης της τάξης του 14%, υψηλότερη δηλαδή του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT