Στόχος για τζίρο 500 εκατ. το 2022 από «Φουρλή»

Στόχος για τζίρο 500 εκατ. το 2022 από «Φουρλή»

Ο πρόεδρος του ομίλου ανακοίνωσε και τον στόχο για το 2025, που είναι κύκλος εργασιών 750 εκατ. ευρώ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Σε τζίρο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στοχεύει για το 2022 ο όμιλος Φουρλή, στόχος αρκετά φιλόδοξος δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και των προβλημάτων που παρατηρούνται ακόμη στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα λιανικής επίπλων (ΙΚΕΑ). Η αισιοδοξία πάντως της διοίκησης και συγκεκριμένα του επικεφαλής του ομίλου Βασίλη Φουρλή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ καλές επιδόσεις που κατέγραψε ο όμιλος ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τις πωλήσεις να είναι υψηλότερες κατά 7% σε σύγκριση με το 2019. Βεβαίως, το ενεργειακό κόστος κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί μη κρίσιμη παράμετρος, καθώς ήδη ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2022 από 6 εκατ. ευρώ ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Φουρλής κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2022, η εκτίμηση για τον κύκλο εργασιών ολόκληρης της τρέχουσας χρήσης είναι 500 εκατ. ευρώ και το περιθώριο προ τόκων και φόρων κέρδους 2,5%-3%. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή αφορά μόνο τη δραστηριότητα λιανεμπορίου που ασκεί ο όμιλος. Ο ίδιος ο κ. Φουρλής ανακοίνωσε και τον στόχο για το 2025, που είναι κύκλος εργασιών 750 εκατ. ευρώ και προ φόρων και τόκων περιθώριο κέρδους (EBIT) 8%.

Στον τομέα των επενδύσεων σε καταστήματα ο σχεδιασμός του ομίλου περιλαμβάνει τρία νέα ΙΚΕΑ 6.000-12.000 τ.μ. Στόχος είναι να ανοίγει ένα νέο κατάστημα κάθε χρόνο, με την αρχή να γίνεται από την Πάτρα στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024, να ακολουθεί το Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια το κατάστημα στο Ελληνικό.

Κατάστημα στο Ελληνικό σχεδιάζει ο όμιλος και για το σήμα Intersport (αθλητικά είδη), ενώ πολύ νωρίτερα, πριν από το τέλος του 2022, αναμένεται η λειτουργία 1-2 καταστημάτων Holland & Barrett, που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση βιταμινών, συμπληρωμάτων, διατροφής, φυσικών και οργανικών καλλυντικών. Στη συνέχεια αναμένεται το άνοιγμα των νέων καταστημάτων να γίνει με ταχύτερο ρυθμό, με τον σχεδιασμό του ομίλου να προβλέπει τη λειτουργία περίπου 100-120 καταστημάτων τα επόμενα 5 χρόνια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κεντρικών γραφείων στην Αθήνα, κάτι που ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά ο Β. Φουρλής, ενός νέου retail hub, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως στα τέλη του 2023.

Πληθωρισμός και ελλείψεις

Αναφερόμενος στο κατά πόσον οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απ. Πεταλάς επισήμανε ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο «ευαίσθητοι» στα νέα δεδομένα, αντέδρασαν πιο γρήγορα, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι προέρχονται από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Ετσι, για παράδειγμα, οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ήταν 0,99% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ενώ εκτός Ελλάδος οι πωλήσεις ήταν 9% πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις εκτιμάται ότι στοίχισαν περί τα 8-10 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν πλέον μόνο με την προμήθεια εμπορευμάτων για τα καταστήματα ΙΚΕΑ, με τη βελτίωση να είναι σταθερή αλλά μικρή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT