Οχυρώνονται ενεργειακά τράπεζες και κέντρα δεδομένων

Οχυρώνονται ενεργειακά τράπεζες και κέντρα δεδομένων

Γεμίζουν τις δεξαμενές με πετρέλαιο και εγκαθιστούν γεννήτριες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Υπό τον φόβο των παρατεταμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ευρωπαϊκές τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κέντρα δεδομένων και γενικότερα ενεργοβόρες εταιρείες σπεύδουν να θωρακιστούν ενεργειακά: εγκαθιστούν γεννήτριες και μειώνουν τον φωτισμό ή συγκεντρώνουν ντίζελ ως απόθεμα ενέργειας για τον χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις τράπεζες, έχουν επιστρατεύσει μηχανισμούς με τους οποίους μετρούν την αντοχή τους σε διακοπές ρεύματος και εγκαθιστούν γεννήτριες, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα σβήσουν πρωτίστως τα ΑΤΜ.

Αιτία είναι η καθοριστική σημασία του κλάδου για την οικονομία και ειδικότερα των πληρωμών και των συναλλαγών. Οπως τονίζουν παράγοντες της τραπεζικής βιομηχανίας, ο κλάδος προσαρμόστηκε τόσο στα lockdowns όσο και στην τηλεργασία που έφερε μαζί της η πανδημία. Το ενδεχόμενο, όμως, να αντιμετωπίσουν γενικευμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αποτελεί μείζονα απειλή για τον κλάδο. Πολλές σπεύδουν, έτσι, σε πειράματα προσομοίωσης για να δουν πώς μπορούν να αντιδράσουν. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, η JP Morgan, που απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους στα χρηματοπιστωτικά κέντρα του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, έχει καταφύγει σε προσομοιώσεις διακοπών ρεύματος.

Αναλόγως της σοβαρότητας του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει, η εν λόγω τράπεζα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτριες που δουλεύουν με ντίζελ και οι οποίες μπορούν να κρατήσουν σε λειτουργία –και μάλιστα για πολλές ημέρες– ορισμένα καίριας σημασίας παραρτήματά της. Στη διάρκεια των θερινών μηνών, άλλωστε, η ιταλική Unicredito επιχείρησε να υπολογίσει τις αντοχές της με ειδικά τεστ σε διακοπές ρεύματος. Οπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος, το τελευταίο από αυτά τα τεστ επικεντρώθηκε στις αντοχές του συστήματος επεξεργασίας δεδομένων. Επιπλέον, οι δύο πιο κεντρικές μονάδες της τράπεζας έχουν εξασφαλίσει παροχή ρεύματος από δύο ανεξάρτητους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παραμένει άγνωστο τι χρονικό διάστημα μπορούν να καλύψουν αυτοί οι δύο σταθμοί. Γεννήτριες έχει, άλλωστε, εγκαθιδρύσει το δίκτυο Euronext του γαλλικού και του ιταλικού χρηματιστηρίου. Πολλές τράπεζες καταφεύγουν επίσης σε άλλου είδους μέσα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, μειώνοντας τον χώρο των γραφείων ή συμπυκνώνοντας το προσωπικό τους σε λιγότερα κτίρια. H Deutsche Bank, για παράδειγμα, έχει θέσει σε εφαρμογή δέσμη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα 1.400 κτίρια της τράπεζας στη Γερμανία, με στόχο την εξοικονόμηση 4,9 εκατ. κιλοβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Πρόκειται για μια ποσότητα ενέργειας ικανή να κρατήσει αναμμένους 49.000 λαμπτήρες για μια ώρα. Παράλληλα επιστρατεύει και τα γνωστά μέτρα που αρχίζουν να γενικεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως ότι κλείνει το ζεστό νερό στα μπάνια, προσαρμόζει προς τα κάτω τη θερμοκρασία στους χώρους εργασίας, περιορίζει τον φωτισμό στο εσωτερικό των κτιρίων, αλλά ακόμη και τις φωτισμένες διαφημίσεις. Επίσης, πηγές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, της BNP Paribas, ανέφεραν στο Reuters ότι η τράπεζα παρακολουθεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα περίπου 2.750 υποκαταστήματά της, γραφεία και κέντρα δεδομένων σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις μεγάλες ασφαλιστικές της Ελβετίας οι οποίες σβήνουν τα φώτα στα γραφεία το βράδυ.

Την ίδια στιγμή τα κέντρα δεδομένων αγοράζουν πρόσθετο ντίζελ και το αποθηκεύουν για να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις τον χειμώνα. Τα δύο μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων στον κόσμο, Equinix και Digital Realty Trust με κεφαλαιοποίηση 64 δισ. δολ. και 38 δισ. δολ. αντιστοίχως, δήλωσαν στους Financial Times ότι αγοράζουν μεγάλο όγκο ντίζελ για να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια. Οπως τόνισε στη βρετανική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Equinix για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, «δεν πιστεύουμε πως θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε τα αποθέματα ενέργειας για περισσότερο από λίγες ώρες». Ο ίδιος τόνισε, πάντως, πως η Equinix «έχει προετοιμαστεί για να μπορεί να λειτουργήσει έως και μια εβδομάδα».

Προσομοιώσεις διακοπών ρεύματος από την JP Morgan σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

Τηλεπικοινωνίες

Στο μεταξύ, ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ΒΤ Group, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, τονίζει πως δεν επιδιώκει να έχει από τώρα πρόσθετο απόθεμα ενέργειας για τον χειμώνα, αλλά στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα μελετάει τα προγράμματα των ηλεκτρονικών του υπολογιστών ώστε να μπορεί να διακόψει τη λειτουργία ορισμένων εξ αυτών που δεν είναι καίριας σημασίας.

Σημειωτέον ότι τα κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο καταναλώνουν 200 έως 250 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου το 1% της συνολικής ζήτησης, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Οι Equinix και Digital Realty είναι από τα μεγαλύτερα τραστ στην Ευρώπη που επενδύουν σε ακίνητα. Η Equinix έχει 89 κέντρα δεδομένων σε 29 πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η Digital Realty έχει περισσότερα από 110 κέντρα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT