Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης λόγω ΕΚΤ

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης λόγω ΕΚΤ

Εν αναμονή των αποφάσεων που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ και αναμένεται να αφορούν αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, επικράτησε χθες νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Εν αναμονή των αποφάσεων που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ και αναμένεται να αφορούν αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, επικράτησε χθες νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,4%, καθώς ανέκαμψε από την πτώση 1% που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης. Με μεγαλύτερες απώλειες και συγκεκριμένα 0,86% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, καθώς υποχώρησαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των ορυχείων όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, που φέρουν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο σε επιβράδυνση και καλλιεργούν ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, η άνοδος των μετοχών των εταιρειών κοινής ωφελείας ώθησε ανοδικά τόσο τη γερμανική όσο και τη γαλλική αγορά, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,35% και τον CAC 40 του Παρισιού με οριακή άνοδο 0,021%. Ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας οφείλει την άνοδό του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ήταν χθες η φωτεινή πλευρά των ευρωπαϊκών αγορών.

Σχολιάζοντας τη σύνθετη εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο Μάικ Φραταντόνι, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΜΒΑ, τόνισε πως «οι αγορές εξακολουθούν να επανεκτιμούν διαρκώς τις προοπτικές της οικονομίας και την πορεία που έχει πάρει η νομισματική πολιτική».

Μικρές απώλειες για τον EuroStoxx 600, κέρδη 0,35% για τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, «οι προσδοκίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό». Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η εικόνα αυτή αποτελεί κακή είδηση για την αγορά στέγης μετά την εκρηκτική ανάπτυξή της κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η αγορά δεν έχει υποχωρήσει στο έπακρον και πρόκειται να σημειώσει νέες απώλειες.

Αιτία είναι ο συνδυασμός του πληθωρισμού με τις αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε κάμψη της οικονομίας και επιβράδυνση. Την ίδια στιγμή, πάντως, ανοδικά κινείτο η Wall Street, με όλους τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT