Χρηματιστήριο: Στις 822 μονάδες με πτώση 1,49%

Χρηματιστήριο: Στις 822 μονάδες με πτώση 1,49%

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και στην πιθανότητα ύφεσης οι επενδυτές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Σε ρυθμούς διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση τεχνικών προβλημάτων της Τρίτης, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης του β΄ τριμήνου, λαμβάνοντας «σήμα» από τις διεθνείς αγορές, όπου η επιφυλακτικότητα διατηρείται έντονη. Οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης, και όχι μόνο, κυριαρχούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ αναμένονται και οι νέες επιθετικές κινήσεις, όσον αφορά τα επιτόκια, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα και τη Fed αργότερα μέσα στον μήνα.

Με δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής είναι προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, τα σύννεφα γύρω από την ανάπτυξη έχουν αρχίσει και πυκνώνουν τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση βαθαίνει εκ νέου ενόψει του χειμώνα. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για επενδυτικές αποφάσεις και για ανάληψη ρίσκου, με το Χ.Α. να αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα των διεθνών αγορών.

Οσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,49% και έκλεισε στις 822,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,48% στις 1.973,57 μονάδες, ενώ απώλειες 0,76% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.312,56 μονάδες.

Το Χ.Α. αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα των διεθνών αγορών, όπου η επιφυλακτικότητα διατηρείται έντονη.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ στο -5,29% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% η «Σαράντης», η Lamda Development και η Motor Oil. Ηπια κέρδη είχαν οι Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,40% στις 520,48 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,72%, τη Eurobank κατά 1,21%, την Πειραιώς κατά 1,04% και την Εθνική Τράπεζα κατά 0,33%.

Το 2022 είναι χρονιά δεικτών, μιας και αν παρατηρήσει κάποιος μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους δείκτες, σημειώνει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ουσιαστικά, όπως προσθέτει, η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση διόρθωσαν τεχνικά την κίνηση των τελευταίων τριών ετών και η διαφορά είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης κάνει προσπάθεια να μπει στον χάρτη έπειτα από χρόνια. Αν κάποιος σκεφτεί ότι το μεγάλο στοίχημα που παίζουν οι επενδυτές είναι η επενδυτική βαθμίδα, θα δικαιολογήσει και τη διάρθρωση της κίνησης το 2022, τονίζει ο αναλυτής.

Οι πτώσεις στις τιμές ενέργειας φαίνεται να ανακόπτουν τον πληθωρισμό στην παρούσα φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνέχεια είναι δεδομένη, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης. Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό είναι διάχυτος στους επαΐοντες, με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων ελπίζοντας να δώσουν σύντομα λύση. Σήμερα περιμένουμε την επίθεση από την ΕΚΤ και στις 21 του μηνός από τη Fed, με την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% να είναι δεδομένη και πολλούς να ποντάρουν και σε 0,75%. Στο μεταξύ, το «σκάκι» μεταξύ Πούτιν και Ευρώπης συνεχίζεται, χωρίς να μπορούμε να στοιχηματίσουμε αν θα έχουμε σύντομα λήξη. Ο χειμώνας είναι κοντά και από αυτόν εξαρτώνται πολλά.

Πλησιάζει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, με την αγορά –και όχι μόνο– να περιμένει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα μας έχει συνηθίσει στις φοροελαφρύνσεις και στα επιδόματα. Σίγουρα, με βάση αυτά που έχει αναγγείλει στο παρελθόν, θα περιμέναμε ακόμη μία μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%. Αυτό θα σήμαινε πως τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν για ακόμη μία φορά, ενώ οι ξένες επενδύσεις γίνονται ακόμη πιο θελκτικές. Συνήθως η αγορά βραχυπρόθεσμα βάζει τουλάχιστον «τα καλά της» μέχρι την έκθεση, ποντάροντας σε καλά νέα, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT