«Καμπανάκι» για κινδύνους από τις εταιρείες fintech

«Καμπανάκι» για κινδύνους από τις εταιρείες fintech

Θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτικές αναταραχές και ίσως μια κρίση μακροπρόθεσμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

H άνοδος των εταιρειών τεχνολογίας που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (fintech) καθώς και αυτών που συνδέονται με την ψηφιακή τραπεζική θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και ίσως μία κρίση μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Μάικλ Χσου, υπηρεσιακός ελεγκτής νομισματικών υποθέσεων, που αποτελεί μια κύρια ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. «Πιστεύω πως οι εταιρείες τεχνολογίας που εξειδικεύονται στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech), αλλά και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, έχουν μεγάλη επίδραση και χρειάζεται να τις προσέχουμε περισσότερο», υπογράμμισε ο ίδιος στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας παράλληλα πως η έντονη εμπλοκή των εταιρειών αυτών στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κλάδο μέσα και από συνεργασίες με τράπεζες, κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα στον τραπεζικό κλάδο. «Η έντονη αίσθησή μου είναι πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανόν να ενταθεί και να ενισχυθεί μέχρι να καταλήξει σε ένα σοβαρό πρόβλημα ή ακόμη και σε μία κρίση», δήλωσε.

Oι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν διαρκή εμπειρία στους καταναλωτές, συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο που καθιστούν πιο δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές να διακρίνουν πού σταματάει το έργο της τράπεζας και πού ξεκινάει αυτό των εταιρειών τεχνολογίας, τόνισε ο κ. Χσου. Και ενώ οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) μειώνονται και τα οικονομικά κόστη σημειώνουν άνοδο, οι συνεργασίες των τραπεζών με τις εταιρείες fintech αυξάνονται, ανέφερε ο ίδιος. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους στον κλάδο της πληροφορικής, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, τονίζει. Παράλληλα, αναφέρει πως η σύμπραξη αυτή εγείρει ζητήματα που αφορούν την προστασία των πελατών. «Ανησυχώ σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις άγνωστες πτυχές καθώς και για τα λιγότερα γνωστά ρίσκα αυτής της ψηφιακής μετάβασης, καθώς μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα. Οπως μάθαμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008, οι κίνδυνοι που δεν διακρίνονται εύκολα έχουν μια τάση να αυξάνονται και αργότερα να αποτελούν πηγή κακών εκπλήξεων», προσέθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο.

Νωρίτερα ο Τζίνι Λούντγουικ, πρώην ελεγκτής νομισματικών υποθέσεων, προειδοποίησε, επίσης, πως οι ρυθμίσεις που διέπουν τις εταιρείες fintech είναι λιγότερο αυστηρές σε σύγκριση με αυτές που αφορούν τις τράπεζες». «O μη χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει καταφέρει να πετύχει πράγματα χωρίς καμία επίπτωση», ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Canapi Ventures. Επίσης, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες, εκτός των τραπεζών, «θα μας οδηγήσουν σε μια επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παραμένουν σε επιφυλακή καθώς επέτρεψαν στις τράπεζες να εισέλθουν στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, των οποίων η αξία τους τελευταίους μήνες έχει βυθιστεί εξαιτίας του φόβου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα βάλoυν τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος. Ηδη αρκετές επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Ο κ. Χσου επισήμανε πως η αναταραχή αυτή περιέχει όλες τις ενδείξεις μιας διασυνδεδεμένης βιομηχανίας που έχει προβλήματα, ενώ προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη αγορά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί αποτελεί «τάση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT