Η Βρετανία «παγώνει» για δύο χρόνια τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Η Βρετανία «παγώνει» για δύο χρόνια τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Το κόστος του προγράμματος ενεργειακής στήριξης αναμένεται να ξεπεράσει τα 173 δισ. ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Το μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) τον χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χονδρικής, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας στο πλαίσιο της ομιλίας της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση «παγώνει» τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου επρόκειτο να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Η πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηριχθούν επίσης για το ενεργειακό κόστος, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης θα διαρκέσει αρχικά έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες η υποστήριξη θα επικεντρωθεί σε «ευάλωτες βιομηχανίες», ενώ μέσω επανεξέτασης θα αποφασισθεί σε ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσει το πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το κόστος του προγράμματος ενεργειακής στήριξης, αλλά αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό.

Το κόστος του προγράμματος ενεργειακής στήριξης αναμένεται να ξεπεράσει τα 173 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην Ιστορία της Βρετανίας.

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο σχέδιο αντιμετώπισης που πρότειναν οι Εργατικοί στις 14 Αυγούστου, με μία σημαντική διαφορά. Οι Εργατικοί είχαν προτείνει τα μέτρα να χρηματοδοτηθούν από έναν έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου – πρόταση όμως που η νέα πρωθυπουργός έχει απορρίψει.

«Είμαι κατά ενός έκτακτου φόρου», δήλωσε η Τρας κατά την πρώτη ακρόασή της στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι είναι λάθος να εμποδίζουμε τις εταιρείες να επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της οικονομίας». Η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας μέσω «φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων» ήταν άλλωστε ένας από τους τρεις κεντρικούς άξονες της πολιτικής που ανέπτυξε η Τρας στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός την Τρίτη. Οι άλλοι δύο ήταν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας.

Ως εκ τούτου, το νέο ενεργειακό πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω πρόσθετου κρατικού δανεισμού, που σημαίνει ότι τα απόνερα της οικονομικής στήριξης θα είναι αισθητά για αρκετές δεκαετίες, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ντέμπικ, επικεφαλής μακροοικονομικό αναλυτή στη Saxo Bank.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει: να ανοίξει την πόρτα για ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης και, μόλις διευθετηθεί η κρίση, να αυξήσει τη φορολογία», εξήγησε ο Ντέμπικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT