Χρηματιστήριο: Κέρδη χάρη στην ισχυρή άνοδο των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Κέρδη χάρη στην ισχυρή άνοδο των τραπεζών

Στις 825 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση όπου η μεταβλητότητα και η νευρικότητα ήταν έντονες και η οποία είχε αποκλειστικά στραμμένο το βλέμμα στις νέες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουσιαστικά την… παρτίδα έσωσαν οι τράπεζες οι οποίες κατέγραψαν ισχυρό ράλι μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 75 μ.β., καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων θα ενισχύουν τα μεγέθη τους.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη από το β΄ εξάμηνο του 2022 και μετά, ενώ αναβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Μάλιστα, στο δυσμενές σενάριο της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακόπτονται οριστικά, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 825,96 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 822,21 μονάδων (-0,04%) και των 831,69 μονάδων (+1,12%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,79 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικά για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 1.984,55 μονάδες, στο +0,93% και στις 1.324,81 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άλμα 3,33% στις 537,82 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank σημείωσαν ράλι 4,75% και 4,59% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική σημείωσε άνοδο 3,17%. Ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η Jumbo υποχώρησε κατά 3,20%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Titan και με πτώση άνω του -1% έκλεισαν οι Aegean, Quest και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ράλι των τραπεζών είχε συνεπώς την υπογραφή της ΕΚΤ. Οπως έχει επισημάνει ο οίκος Moody’s, τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικά για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση καταθέσεων. Δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μεταδίδονται πιο γρήγορα στα επιτόκια δανεισμού απ’ ό,τι στα επιτόκια καταθέσεων, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυτών των τραπεζών θα λάβουν μεγαλύτερη και πιο άμεση ώθηση από τράπεζες με υψηλότερα ποσοστά δανείων σταθερού επιτοκίου.

Αλλωστε και η Morgan Stanley σε πρόσφατη ανάλυσή της σημείωσε πως ένας από τους λόγους που προτιμά τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με άλλες τράπεζες των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, είναι οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT