Allianz: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Allianz: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Τα σχέδια του γερμανικού ομίλου μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Την πρόθεση του γερμανικού ομίλου Allianz, μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης, να ηγηθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Oliver Bäte σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ενιαίας εταιρείας, Χρήστο Γεωργακόπουλο.

Εμφαση θα δοθεί στις ασφαλίσεις περιουσίας, στον κλάδο αυτοκινήτου, στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και στην υγεία, τομείς οι οποίοι σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου εμφανίζουν ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω του μεγάλου αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και της χαμηλής διείσδυσης που έχει η ασφάλιση κατοικιών στη χώρα μας.

Το ενιαίο σχήμα, του οποίου θα ηγηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος για την προσεχή τριετία, δημιουργεί τη νούμερο ένα ασφαλιστική εταιρεία στις γενικές ασφαλίσεις και την 5η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Στόχος της διοίκησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι «υπό την ένταξη σε έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους παγκοσμίως, να κάνουμε την εταιρεία ό,τι είναι η Allianz παγκοσμίως».

Να σημειωθεί ότι τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του ενιαίου σχήματος, που θα διατηρήσει την επωνυμία της Ευρωπαϊκής Πίστης προς το παρόν, ανέρχονται σε 377,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 121,2 εκατ. ευρώ αφορούν την ασφάλιση περιουσίας, τα 137,4 την ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ σε 118,5 ανέρχονται τα ενοποιημένα ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής.

Εμφαση θα δοθεί στις ασφαλίσεις περιουσίας, στον κλάδο αυτοκινήτου, στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και στην υγεία.

Στην ομιλία του, ο Oliver Bäte δήλωσε ότι «στην Allianz πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας και της οικονομίας της, της οποίας τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα έτη. Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης καταδεικνύει τη μακροχρόνια στρατηγική μας να έχουμε ηγετική θέση στην αγορά και η νέα εταιρεία μας θα αποτελέσει ιδανικό θεμέλιο για την περαιτέρω εδραίωσή μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με την πορεία της Allianz στην Ελλάδα ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου αναφέρθηκε στη μακροχρόνια παρουσία στη χώρα μας, μέσω αφενός της ασφαλιστικής δραστηριότητας και αφετέρου ως επενδυτής χρηματοδοτώντας σημαντικές επενδύσεις, όπως την επένδυση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δέσμευσή του για παραμονή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, όταν άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι αποεπένδυσαν. O επικεφαλής του ομίλου Allianz υπογράμμισε ότι το θέμα της μεγέθυνσης στην Ελλάδα είχε απασχολήσει τον όμιλο και στο παρελθόν με αφορμή και την πώληση, π.χ., της Εθνικής Ασφαλιστικής και της AXA Ασφαλιστικής.

Απέδωσε, ωστόσο, την απόφαση να αποστασιοποιηθεί από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια στο γεγονός ότι αυτές είχαν επίκεντρο την ανάπτυξη του bancassurance και τη συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μέχρι πρόσφατα εμφάνιζε, όπως δήλωσε, «σοβαρές προκλήσεις», αλλά και στο γεγονός ότι δεν ήθελε να εξαρτήσει τη δραστηριότητά του αποκλειστικά από ένα κανάλι διανομής, όπως το τραπεζικό δίκτυο. Εντούτοις δεν απέκλεισε περαιτέρω κινήσεις στο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο εταιρειών, που θα απαιτήσει περίπου ένα χρόνο.

Αντίστοιχα, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος συνέδεσε την απόφαση πώλησης της Ευρωπαϊκής Πίστης με την ανάγκη «να διασφαλιστεί η διαιώνιση της εταιρείας και στο μέλλον», και χαρακτήρισε τη μεταβίβασή της στον γερμανικό όμιλο «σπουδαίο επιχειρηματικό γεγονός που θα αλλάξει τα ασφαλιστικά δεδομένα στον κλάδο. Διευρύνοντας την γκάμα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που μπορούν να απολαύσουν οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, η νέα κοινή εταιρεία θα ενισχύσει περισσότερο τις δυνατότητες διανομής και αξιοποίησης χαρτοφυλακίου, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες εξέλιξης των εργαζομένων και των συνεργατών της και δημιουργώντας αξία για το σύνολο της αγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι η αξία της επένδυσης του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση του 97% των μετοχών, ενώ έχουν εγκριθεί η διαδικασία εξαγοράς του υπολοίπου ποσοστού και η έξοδος από το Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT