Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων δύο εβδομάδων κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων χθες, στην απαρχή της εβδομάδας, διότι οι επενδυτές αισθάνθηκαν πιο αισιόδοξοι από την ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Ο δε κλάδος των τραπεζών προσέλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των συναλλασσομένων λόγω στοιχημάτων ότι επίκεινται νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,76%, ενώ και την Παρασκευή είχε σημειώσει τα πρώτα του εβδομαδιαία κέρδη σε ένα μήνα. Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις προσπάθειες των κρατών να προωθήσουν γενναιόδωρα πακέτα μέτρων για την αποτροπή πτωχεύσεων των ομίλων κοινής ωφελείας εξαιτίας της ελλιπούς ρευστότητας, καθώς και για να προστατευθούν τα νοικοκυριά από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,66%, με 2,40% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 1,95% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 2,33% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 2,01% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε μια παράταση του θετικού κλίματος που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ελήφθησαν μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να τεθεί όριο στις τιμές της ενέργειας», επισημαίνει ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής τμήματος μακροοικονομικής στην Equiti Capital. «Αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες ότι η κλιμάκωση του πληθωρισμού θα συμβεί πιθανώς και νωρίτερα από το αρχικώς προβλεπόμενο και ότι οι κεντρικές τράπεζες, αν και αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ίσως τελικώς να μην τα αυξήσουν τόσο όσο αναμενόταν νωρίτερα».

Ο κλάδος των τραπεζών προσείλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών ευνοήθηκαν λόγω προσδοκιών για τα επιτόκια και ο δείκτης ειδικά των τραπεζών της Ευρωζώνης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,4%. Ετσι διεύρυνε την άνοδο που εξασφάλισε μετά την απόφαση της ΕΚΤ, την προηγούμενη Πέμπτη, για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Oλοι οι μεγάλοι κλάδοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν άνοδο χθες, ενώ εκείνος του λιανεμπορίου ενισχύθηκε κατά 4,5%. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες κινούνταν ανοδικά, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 1%, στο 1,0139 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT