Μια ανάσα από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο με κέρδη 0,95%

Μια ανάσα από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο με κέρδη 0,95%

Τράπεζες και blue chips έδωσαν νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη αλλά και επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές, όπως έδειξε και ο τζίρος, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών και λαμβάνοντας στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και αρκετά blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κοντά στις 850 μονάδες, αν και χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς και την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 5,3% από 3,1%. Παράλληλα, το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο και στη διπλή «ετυμηγορία» από Moody’s και DBRS για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή, η οποία θα είναι και η πρώτη έπειτα από την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ετσι, στα στατικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,95% στις 849,89 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 845,63 (+0,44%) και 854,47 μονάδων (+1,49%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 823 και 807 μονάδες, και τα σημεία αντίστασης στις 843 και 856 μονάδες.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,23% στις 2.051,03 μονάδες, στο +0,75% και στις 1.350,92 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,82% στις 566,95 μονάδες.

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στη διπλή «ετυμηγορία» από Moody’s και DBRS για την αξιολόγηση της Ελλάδας, την Παρασκευή.

Το τοπίο σαφώς παγκοσμίως είναι ομιχλώδες, με τους περισσότερους να περιμένουν κατάρρευση των αγορών, με τη διαφορά ότι αυτές δεν κάνουν τη χάρη στο να χαρίζουν εύκολα κέρδη, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ο S&P 500 έδειξε ότι μπορεί για ακόμα μία φορά να δοκιμάσει μια ανοδική κίνηση μετά την πτώση στις 3.886 μονάδες, κάτι που «τράβηξε» το σύνολο των αγορών σε αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός από την Εκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται να μοιράζει ένα σημαντικό πακέτο 5,5 δισ. ευρώ με σκοπό να συντηρήσει την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως να καθησυχάσει ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο θέμα τον χειμώνα για τη χώρα, σημειώνει ο αναλυτής.

Από την άλλη, στην Ουκρανία όλα δείχνουν ότι τα πράγματα για τους Ρώσους δεν είναι απλά, μια και υπάρχουν ανακαταλήψεις από πλευράς Ουκρανών. Προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου αναμένεται πάντως να έχουμε εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο, όπως εκτιμά.

«Τεχνικά το Χ.Α. δοκιμάζει μια αντίδραση, αν και ακόμα είναι νωρίς να δούμε αγοραστικά σήματα. Την Παρασκευή λήγει η σειρά των συμβολαίων, μια και συνήθως μας δείχνει αν οι short ή οι long έχουν το πάνω χέρι στην αγορά», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης. «Είναι σίγουρο ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κουράσει τους επενδυτές έχοντας την… ατυχία από τη μια έπειτα από χρόνια να έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, και από την άλλη τον υπόλοιπο κόσμο να είναι σε μια διαφορετική φάση. Η πραγματική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από την αγορά, κάτι που συμβαίνει σπάνια και πάντα αυτό διορθώνεται όταν βρεθεί η ευκαιρία», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT