Στα 160 εκατ. τα οργανικά κέρδη της Elvalhalcor το α΄ εξάμηνο

Στα 160 εκατ. τα οργανικά κέρδη της Elvalhalcor το α΄ εξάμηνο

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 45,8%, στο ιστορικά υψηλό του 1,96 δισ. ευρώ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντική αύξηση μεγεθών ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς για την Elvalhalcor. Η βιομηχανία χαλκού και αλουμινίου κάνει λόγο για ιδιαίτερα έντονη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, που οδηγείται από την αναθέρμανση των αγορών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ετσι, ο όμιλος κατά το πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021 αύξησε τις πωλήσεις κατά 45,8% στα ιστορικά υψηλά του 1,96 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή να αποδίδεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας. Οι τιμές στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) ήταν αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, με τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 2.817 ευρώ ανά τόνο (+51,1% έναντι του α΄ εξαμήνου 2021) και τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 8.922 ευρώ ανά τόνο (+18,3%). Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 9,2%, με τον όμιλο να εκμεταλλεύεται την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου.

Στα 160 εκατ. τα οργανικά κέρδη της Elvalhalcor το α΄ εξάμηνο-1

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 121 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 86 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ανά τομείς δραστηριότητας, στον κλάδο αλουμινίου ενισχύθηκε ο κύκλος εργασιών κατά 62,5%, σε 982,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη αυξήθηκαν σε περίπου 123 εκατ. ευρώ (από 37 εκατ. ευρώ) και το a-EBITDA διαμορφώθηκε σε 119 εκατ. ευρώ (από περίπου 57 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα, βαίνει στην ολοκλήρωση της με γοργούς ρυθμούς. Το νέο ψυχρό έλαστρο έχει ήδη ξεκινήσει την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας ενώ και η γραμμή βαφής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Οι νέες επενδύσεις ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 92 εκατ.

Στο χαλκό, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 977 εκατ. ευρώ από 739,5 εκατ. ευρώ, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά κατά 5,1% και το a-Ebitda ανήλθε σε 40,5 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 5,6 εκατ. ευρώ. Εναντι της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, «ο όμιλος έχει λάβει μέτρα για τη θωράκισή του, είτε με τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης κινδύνων είτε με τη μετακύλιση του κόστους, σε όποιες αγορές είναι δυνατόν, αλλά και με σύναψη νέων συνεργασιών για τη διατήρηση της ευελιξίας του», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT