Υποχώρηση των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Υποχώρηση των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τη Δευτέρα ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 είχε φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα 15νθημέρου. Σε υψηλά επίπεδα αντιστοίχως κινείτο και χθες, αλλά αυτό ανεκόπη μετά τις ειδήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος αποδείχθηκε πιο ενισχυμένος από τις προβλέψεις. Κι αυτό έδωσε λαβή για στοιχήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της χώρας. Δραστικά πτωτική πορεία λόγω πληθωρισμού ακολουθούσαν αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, εμφανίζοντας σημαντικές απώλειες κατά 2,68% και 2,92%, αντιστοίχως.

Ισχυρή κάμψη σημείωσαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών κλάδων υψηλής τεχνολογίας και ακινήτων.

Οι κλάδοι οι οποίοι περισσότερο επηρεάζονται από την πορεία των επιτοκίων παρουσίασαν κάμψη χθες, όπως εκείνος της υψηλής τεχνολογίας κατά 3,2%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, της τάξεως του 3,9%, ήταν αυτή του κλάδου ακινήτων. Ο κλάδος της κοινής ωφέλειας, από τους τομείς της οικονομίας που θεωρείται πως αποτελούν ανάχωμα στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ήταν και ο μοναδικός με κέρδη ανάμεσα στους μεγάλους υποκλάδους στη Γηραιά Ηπειρο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -1,17%, στο -1,59% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -1,39% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο -1,36% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -1,59% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο DAX, με την κάμψη του χθες, εξάλειψε τα κέρδη που τον είχαν οδηγήσει στα σχεδόν υψηλότερα επίπεδά του τεσσάρων εβδομάδων κατά τις πρωινές συναλλαγές. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 8,3%, ενισχυμένος περισσότερο από όσο είχαν προβλέψει οι αναλυτές, προσφέροντας επιχειρήματα στην Ομοσπονδιακή Tράπεζα των ΗΠΑ για μια τρίτη αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης. «Η Fed είναι μεν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και η κεντρική τράπεζα του κόσμου, και όταν περιστέλλει τη ρευστότητα αυτό επηρεάζει την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων παντού», επισημαίνει ο Πάτρικ Αρμστρονγκ, διευθυντής επενδύσεων της Plurimi Wealth. «Οι μετοχές κλάδων εκτεθειμένων στις αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη, όπως της τεχνολογίας, δέχονται ισχυρό χτύπημα, μιας και πραγματικά οι κινήσεις αυτές αλλάζουν τις δυναμικές ανάπτυξης των αντίστοιχων εταιρειών». Χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε 1,2%, στο 1,0002 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT