Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η πτώση των δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξακολούθησε και χθες, ενώ την αντίθετη πορεία ακολουθούσαν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι Dow Jones και S&P 500 με άνοδο 0,10% και 0,32% αντιστοίχως, οι οποίοι ανέκαμψαν από τις χειρότερες μαζικές πωλήσεις σε διάστημα δύο ετών και πλέον. Οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προοπτικές ανάπτυξης σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία επιδιώκει να ανακόψει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,3% στο 0,9997 δολάριο χθες, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ήταν ανάμεικτες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως 0,86%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ακολούθησαν την ίδια πορεία πλην του FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε με 0,49%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε χθες ο FTSE 100 και πτώση 1,47%, με -1,22% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,37% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,10% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης χθες με τη χειρότερη επίδοση ήταν εκείνος των ομίλων κοινής ωφελείας, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, εκ των οποίων ένα θα είναι ενδεχομένως να οριστεί ανώτατο πλαφόν στα έσοδα των ομίλων του.

Σε αντίθετη πορεία οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

Ο S&P 500 αργά χθες έδειχνε να διατηρεί τα κέρδη των απογευματινών συναλλαγών, αν και την Τρίτη είχε καταβυθιστεί 4% εξαιτίας του σοκ από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή. Χθες, πάντως, η αναταραχή αυτή κατευνάστηκε, διότι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες και για δεύτερο μήνα στη σειρά εξασθένησαν.

Αν και το μέγεθος των απωλειών της Τρίτης ήταν μεγάλο, ο S&P 500 απλά εξάλειψε τα περισσότερα εκ των κερδών που σώρευσε στις προηγηθείσες τέσσερις συνεδριάσεις. «Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οποτεδήποτε έχουμε ημερήσια κάμψη 4%, συνήθως την επόμενη ημέρα βλέπουμε ανάκαμψη της τάξεως του 1%», όπως παρατηρεί ο Σαμ Στόβαλ, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA Research. «Ο μήνας που ακολουθεί, έχει παλίνδρομες κινήσεις και ακολουθούν τρεις μήνες ανοδικής τάσης». Τέλος, το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 3,1% στα 89,99 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT