Σε ΑΠΕ και τουρισμό δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις 287 εκατ.

Σε ΑΠΕ και τουρισμό δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις 287 εκατ.

Πράσινο φως για την κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις ενέκρινε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), εκ των οποίων η μία χαρακτηρίζεται Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας, χαρακτηρισμός που αποδίδεται για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του σxετικού νόμου, του 4864/2021.

Η πρώτη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας αφορά την κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE», με προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η επένδυση αφορά την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200 MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100 MW με μπαταρίες λιθίου, καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη, δυναμικότητας 50 MW. Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επιμέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100 MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως. Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.

Η δεύτερη επένδυση αφορά την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε. στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων, δυναμικότητας 178 κλινών και τεσσάρων τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.), καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου. Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.

Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις Νίκου Παπαθανάση και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, καθώς και των υφυπουργών Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά και Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

Με αφορμή την έγκριση των δύο νέων στρατηγικών επενδύσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Με τις δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 287 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, παραμένει προσηλωμένη στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων που θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της χώρας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT