Νέα πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Νέα πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με πτώση ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, αν και νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο, ενώ οι όμιλοι με τις σοβαρότερες απώλειες ήταν εκείνοι της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ο συνδυασμός τους με τις γεωπολιτικές αναταραχές επηρέασε τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου.

Ο STOXX 600 έκλεισε χθες στο -0,65%, στο -0,55% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -1,04% ο CAC 40 στο Παρίσι και στο -0,21% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,07% και με 0,37% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, τα πρόσημα ήταν ανάμεικτα: ο Dow Jones είχε άνοδο 0,35% και ο S&P 500 πτώση 0,10%, ενώ τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης του ενεργειακού κλάδου υποχώρησε χθες κατά 2,1%, ενώ της τεχνολογίας κατά 1,8%.

Η πτώση του πανευρωπαϊκού STOXX 600 επηρεάστηκε και από το ότι οι τιμές του αργού υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση, συμπαρασύροντας τις μετοχές των ομίλων του ενεργειακού κλάδου – ο κλαδικός δείκτης είχε πτώση 2,1% χθες, ενώ της τεχνολογίας 1,8%. Ο εν λόγω κλάδος είθισται να έχει χαμηλή απόδοση σε συνθήκες υψηλών επιτοκίων δανεισμού, διότι αυτές ασκούν πιέσεις στις προοπτικές της κερδοφορίας του.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπως εκείνα του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν υψηλότερος του αναμενομένου τον Αύγουστο, συνιστούν ακόμη ισχυρότερα επιχειρήματα για να κινηθεί επιθετικότερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Εκτιμάται πως την επόμενη Τετάρτη θα ανακοινώσει την τρίτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., ενώ προ ημερών και η ΕΚΤ προέβη σε αντίστοιχη κίνηση, προμηνύοντας και άλλες ανάλογες. «Η αγορά παραμένει εξόχως ασταθής και παρατηρείται μια διαμάχη ανάμεσα στους δυναμικότερους χρηματιστές και στους πιο συγκρατημένους, ενώ κάθε νέο στοιχείο που δημοσιοποιείται προσφέρει επιχειρήματα είτε στο ένα είτε στο άλλο στρατόπεδο», παρατηρεί o Αντρια Σισιόνε, διευθυντής στρατηγικής της TS Lombard. Tέλος, το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3%, στο 1,0011 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT