Μειώθηκαν τα δάνεια που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ

Μειώθηκαν τα δάνεια που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση κατά 695 εκατ. ευρώ παρουσίασε το β΄ τρίμηνο του 2022 η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε στα 86,9 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, έναντι 87,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

• Δάνεια προς επιχειρήσεις. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,3 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, από 32,8 δισ. στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 424 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 32,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά περίπου, 16,5 δισ., αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

• Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12 δισ. ευρώ.

Υποχώρησαν στα 86,9 δισ. στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, έναντι 87,6 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα υπό διαχείριση δάνεια προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 99 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 42,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18,2 δισ. ήταν καταναλωτικά και 24,1 δισ. στεγαστικά.

Εξωδικαστικός

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως αυξάνονται οι εντάξεις οφειλών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τέλος Αυγούστου 2022 έχουν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο εισήλθαν στην πλατφόρμα 1.007 νέες αιτήσεις και υποβλήθηκαν οριστικά 727.

Καθοριστικό ρόλο στη θετική αυτή εικόνα έχει η σημαντική αύξηση της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, σε σχέση με το τρίμηνο Μάιος – Ιούλιος 2022. Συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Αύγουστο η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 78%.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις, η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 24,9% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 15,7% για το Δημόσιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT