Οι τουρκικές εταιρείες έμαθαν να ζουν με υψηλό πληθωρισμό

Οι τουρκικές εταιρείες έμαθαν να ζουν με υψηλό πληθωρισμό

Τα τελευταία 25 χρόνια οι τουρκικές επιχειρήσεις βίωσαν ήπια και βίαια πραξικοπήματα, παρατεταμένα τρι- ψήφιο πληθωρισμό και πολλαπλές νομι- σματικές κρίσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Οι τουρκικές εταιρείες είναι το ζωντανό παράδειγμα της ρήσης του Δαρβίνου που θέλει όσους δεν προσαρμόζονται στις συνθήκες και τις αλλαγές να εξαφανίζονται. Κι ενώ σήμερα οι δυτικές επιχειρήσεις ταλαντεύονται από τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχουν βιώσει εδώ και δεκαετίες, πολλοί από τους Τούρκους ομολόγους τους, με δεκαπλάσιο ρυθμό αύξησης τιμών, αντιμετωπίζουν πιο καλά την κατάσταση, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Στη γείτονα χώρα έχουν συμβεί πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενισχυμένη από ένα μείγμα φθηνής πίστωσης, διαφοροποίησης και έξυπνης εταιρικής διαχείρισης που βελτιώθηκε με την εμπειρία των αναταράξεων του πρόσφατου παρελθόντος. «Είναι δύσκολο, αλλά το έχουμε αντιμετωπίσει στην Τουρκία», δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας. «Κάπως ξέρουμε πώς να υποστηρίξουμε τους πελάτες, το δίκτυο αντιπροσώπων, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού», πρόσθεσε, αναφέροντας πως η εταιρεία του κατόρθωσε να κάνει έτσι την τιμολόγηση ώστε και να καλύπτει το κόστος της και να μην αποθαρρύνει τους πελάτες. Ο Τσάρλι Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, είπε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις βίωσαν «ήπια και βίαια πραξικοπήματα, παρατεταμένα τριψήφιο πληθωρισμό και πολλαπλές νομισματικές κρίσεις» μέσα στα τελευταία 25 χρόνια.

Μία από τις πολλές προκλήσεις για τις διοικήσεις των τουρκικών εταιρειών είναι η αμοιβή των εργαζομένων, δεδομένης της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 80% τον Αύγουστο. Καθώς οι αυξήσεις των τιμών άρχισαν να απογειώνονται πέρυσι το καλοκαίρι, ο Μουσταφά Τονγκούτς, διευθύνων σύμβουλος της DHL Express στην Τουρκία, συμπλήρωσε μια λίστα με το κόστος 50 βασικών προϊόντων και τα σύγκρινε με τα αντίστοιχά τους στη Γερμανία για να πείσει τη μητρική να αυξήσει τους μισθούς των 1.100 υπαλλήλων του. Φέτος τους ανέβασε ακόμη τρεις φορές. «Εμείς ως επιχειρήσεις δεν μπορούμε να διορθώσουμε την παγκόσμια οικονομία, αλλά μπορούμε να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT