Jumbo: Διψήφια αύξηση τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο

Jumbo: Διψήφια αύξηση τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο

Με διψήφια αύξηση πωλήσεων αλλά και κερδών έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo, διαψεύδοντας –τουλάχιστον για την ώρα– τις απαισιόδοξες προβλέψεις του επικεφαλής του, κ. Απόστολου Βακάκη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Με διψήφια αύξηση πωλήσεων αλλά και κερδών έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo, διαψεύδοντας –τουλάχιστον για την ώρα– τις απαισιόδοξες προβλέψεις του επικεφαλής του, κ. Απόστολου Βακάκη. Πάντως, σε ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση επιμένει σε αυτές τις απαισιόδοξες προβλέψεις, δηλαδή αναμένει αύξηση πωλήσεων για το σύνολο του 2022 κατά 2%-5% και καθαρά κέρδη μεταξύ 174-195 εκατ. ευρώ, με πιθανότερη εξέλιξη το θετικό σενάριο. Τούτο σημαίνει ότι αναμένει μεγάλη κάμψη των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο, απόρροια της ενδεχόμενης δυσπραγίας των νοικοκυριών από την αύξηση των δαπανών για θέρμανση. Δυσπραγία που εάν προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης θα έχει πολύ πιο ισχυρές συνέπειες, καθώς το 28% του τζίρου του ομίλου πραγματοποιείται τα Χριστούγεννα.

Ενδεικτικό, πάντως, της καλής πορείας που εξακολουθεί να έχει η Jumbo, πέρα από αυτά καθαυτά τα οικονομικά της αποτελέσματα, είναι ότι αφενός δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και αφετέρου προχωρεί σε χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για τους μετόχους της, με την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Την ίδια ώρα, βεβαίως, κάνει λόγο για έντονη αβεβαιότητα που έχει ως συνέπεια τον ετεροχρονισμό των επενδύσεων που είχαν προγραμματισθεί για το 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο εισηγμένος στο Χ.Α. όμιλος, το α΄ εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών του διαμορφώθηκε σε 354 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,82% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που ήταν 313,78 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 115,78 εκατ. ευρώ, από 103,24 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 78,56 εκατ. ευρώ έναντι αυτών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου που ήταν 67,18 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 16,94%. Ισχυρό παραμένει το «ταμείο» του ομίλου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, καθώς και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού ανήλθαν σε 721,12 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, από 755,45 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021. Μάλιστα, αυτά ήταν υψηλότερα κατά 435,45 εκατ. ευρώ, με συνέπεια ο όμιλος να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.

Η διοίκηση του ομίλου αναμένει μεγάλη κάμψη των πωλήσεων κατά το β΄ εξάμηνο.

Την άνοιξη ο όμιλος άνοιξε κατάστημα στη Μυτιλήνη, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα προχωρήσει στο άνοιγμα ακόμη ενός καταστήματος στη Ρουμανία. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει στο Ισραήλ το πρώτο κατάστημα Jumbo, το οποίο θα ανοίξει με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising) βάσει της συμφωνίας που έχει ο όμιλος με την εταιρεία Fox-Wizel.

Το 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στη Ρουμανία και ένα κατάστημα στην Κύπρο. Επίσης αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

Σε εξέλιξη είναι, τέλος, το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτιριακές εγκαταστάσεις της Jumbo σε Ελλάδα και Κύπρο, που ξεκίνησε το 2021.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT