Η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες αναθεώρηση των προβλέψεών τους

Η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες αναθεώρηση των προβλέψεών τους

Προτρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους σενάρια σοβαρών αναταραχών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι εύρωστος, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη ύφεση, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ζητεί από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους, ενόψει ενός –όπως όλα δείχνουν– δύσκολου χειμώνα, αναφέρει ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών της Ευρωζώνης έχουν στη διάθεσή τους άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν μέρος του κλάδου. «Πιέζουμε τις τράπεζες να εστιάσουν πολύ περισσότερο στο να περιστείλουν την έκθεσή τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαιτέρως από την ενέργεια και που είναι ευάλωτοι σε ενεργειακές κρίσεις», τόνισε ο Αντρέα Ενρία, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Επομένως, ζητούμε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους σενάρια σοβαρών αναταραχών και δυσμενών συνθηκών, ενώ είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διάλογο μαζί τους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε τραπεζικούς ομίλους οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στη χρηματοδότηση ακινήτων εμπορικής χρήσεως, στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια, ο Αντρέα Ενρία υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής. Επίσης, επισήμανε πως η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να εξετάσουν ενδελεχώς την έκθεσή τους σε ιδιαζόντως ενεργοβόρους κλάδους, διότι οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαπλώνονται στην οικονομία με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα δε με πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ έστειλε επιστολές στις τράπεζες, με τις οποίες τις καλεί να αναλύσουν τον αντίκτυπο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου στις δραστηριότητές τους. Οι απαντήσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι επόμενες συνομιλίες θα λάβουν χώρα πριν από τη λήξη του τρέχοντος μηνός. Ο Αντρέα Ενρία, επίσης, πρόσθεσε ότι, ενώ οι τράπεζες ξεκινούν από θέση ισχύος χάρη στα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειάς τους, τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν το μέλλον μπορούν κάποιες φορές να δημιουργήσουν μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα.

Μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν μέρος του κλάδου.

Πέραν τούτου, όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, η Ισπανία δεν έχει ακόμη έλθει σε συζητήσεις με την τράπεζα αναφορικά με σχεδιαζόμενη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία υπόκειται σε αλλαγές. Πάντως, προειδοποίησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητα τέτοια μέτρα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο κυβερνών συνασπισμός της χώρας είχε προτείνει το νομοσχέδιο για την επιβολή προσωρινού φόρου σε τράπεζες και ενεργειακούς ομίλους, αποσκοπώντας σε συγκέντρωση 7 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2024 – με τα κονδύλια αυτά θα ανακουφίζονταν οι πολίτες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω τα συμβάντα, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος. «Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε με την ΕΚΤ». Αν και τα επιτόκια είναι υψηλότερα και ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους, ωστόσο, «ίσως βρεθούμε σε μία θέση όπου θα χρειαστούν υψηλότερες προβλέψεις από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες απώλειες από δάνεια», τόνισε, εν κατακλείδι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT