Χρηματιστήριο: Περιορισμένη πτώση με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη πτώση με χαμηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,34% και έκλεισε στις 833,36 μονάδες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες και με πολύ χαμηλό τζίρο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και οι στηρίξεις από τους δεικτοβαρείς τίτλους ήταν υποτονικά, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα ήταν παρούσα και στις διεθνείς αγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη, όπου αναμένεται άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Οι οίκοι Moody’s και DBRS παρέμειναν σταθεροί στις αξιολογήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφαιρώντας έναν δυνητικό καταλύτη για το Χ.Α., ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αλλωστε, εν μέσω των αβεβαιοτήτων και των προκλήσεων που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία είναι αντιμέτωπη με την ύφεση, είναι λογικό να τηρηθεί μια στάση αναμονής τη στιγμή που τα σταθερά outlooks που έδιναν οι δύο οίκοι δεν «συνηγορούσαν» υπέρ μιας αναβάθμισης, έστω και αν η Citi και η Société Générale δεν είχαν αποκλείσει μια θετική έκπληξη.

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,34% και έκλεισε στις 833,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε μόλις 26,83 εκατ. ευρώ.

Οι 854 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά των 818 μονάδων, σημειώνει η Beta Securities, ενώ οι 860 μονάδες παραμένουν το ισχυρό οχυρό των πωλητών. Νωρίτερα, πάντως, στις 850 μονάδες υπάρχει μια δευτερεύουσα αντίσταση τιμών που καθορίζεται από τα πρόσφατα υψηλά.

O τζίρος διαμορφώθηκε σε μόλις 26,83 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 2.008,20 μονάδες, ενώ με πτώση 0,31% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.326,37 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Lamda Development, Βιοχάλκο και Σαράντης και πτώση άνω του 1% οι Coca-Cola, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Ανοδικά ξεχώρισε η Quest στο +4,03% και ακολούθησε με κέρδη άνω του 1% η ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 559,64 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει άνοδο 1,05%, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 0,31% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,08%, ενώ απώλειες 0,22% κατέγραψε η Eurobank.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η οικονομία είναι σε φάση που ετοιμάζεται να μπει σε επενδυτική βαθμίδα το 2023, με τους φόβους να μην προέρχονται από την οικονομία. Η ίδια η Moody’s μιλάει για χρέος κάτω από το 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, σχολιάζοντας ότι η χώρα περιμένει προσεχώς περαιτέρω ανάπτυξη. Ο φόβος τους είναι ξεκάθαρα η πολιτική αβεβαιότητα και σαφώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις εκλογές.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, το μεγάλο ερώτημα, και εφόσον δεν βρεθούν άλλα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο μας, είναι αν θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές ή μετά τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει να προσδίδει σταθερότητα στην οικονομία. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται ένας και μόνο οίκος για να το καταφέρουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT