Νευρικές οι αγορές στην Ευρώπη εν αναμονή της Fed

Νευρικές οι αγορές στην Ευρώπη εν αναμονή της Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Αντέστρεψε χθες την ενδοσυνεδριακή πτωτική πορεία του ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, εξαλείφοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του και κλείνοντας με μικρή πτώση 0,09%. Οι υπόλοιποι δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο είχαν ανάμεικτη απόδοση. Το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού ήταν στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να προβεί σε ακόμη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, της τάξεως των 75 μονάδων βάσης. Ανάλογες αποφάσεις ενδεχομένως να λάβουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο STOXX 600 είχε φθάσει να χάνει έως και 1%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του σε διάστημα δύο μηνών. Την τελευταία ώρα ενισχύθηκε περίπου 0,2% και έκλεισε με την προαναφερθείσα απώλεια. Θετικά για τις μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λειτούργησε το γεγονός ότι προσωρινά κινείτο ανοδικά και η Γουόλ Στριτ, όπως τόνισε ο διευθυντής στρατηγικής της Interactive Brokers, Στιβ Σόσνικ. «Τη δεδομένη εβδομάδα με πολλές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών οι αγορές είναι πολύ ευμετάβλητες και κυκλοθυμικές», επισημαίνει, «ο ένας κοιτάζει τον άλλον και αναζητεί ενδείξεις». Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση διαπίστωσε ότι σημείο καμπής αποδείχθηκε για το επενδυτικό κοινό το γεγονός πως οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά επίπεδα.

Επειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,09%.

Οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτήν την εβδομάδα, από εκείνες της Ελβετίας και της Αγγλίας έως αυτήν της Νοτίου Αφρικής. Αναμένεται πως θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού τους, ενώ οι παράγοντες των αγορών δείχνουν να διχάζονται ως προς το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρήσει σε κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης. Την Παρασκευή, στη Γηραιά Ηπειρο τα χρηματιστήριά της ολοκλήρωσαν τη χειρότερη εβδομάδα τους κατά τους τελευταίους 3 μήνες λόγω οξυμένων ανησυχιών για ύφεση και δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία από τη νομισματική σύσφιγξη. Χθες στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,26%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με 0,49%, με 0,13% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,11% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, οι Dow Jones και S&P 500 είχαν οριακή άνοδο κατά 0,02% και 0,01% αντιστοίχως. Το ευρώ ως προς το δολάριο υποχώρησε 0,1% στο 1,0005 δολάριο. Τέλος, το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 0,4% στα 85,43 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT