Οι υποσχέσεις Μελόνι και το ιταλικό δημόσιο χρέος

Οι υποσχέσεις Μελόνι και το ιταλικό δημόσιο χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι θα φθάσει στα τέλη του έτους στο 148% του ΑΕΠ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Tον Οκτώβριο κλείνουν 100 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το πραξικόπημα του φασισμού με τον Μπενίτο Μουσολίνι και οι οπαδοί του παρήλασαν στη Ρώμη. Μέσα στον Σεπτέμβριο είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ιταλία θα εκλέξει την Τζόρτζια Μελόνι, πρώην νεοφασίστρια και αμφισβητία της ευρωπαϊκής ιδέας, για τη θέση της πρωθυπουργού.

Η Μελόνι είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι, τον πολύ σεβαστό τεχνοκράτη που βοήθησε να σωθεί το ευρώ πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων είναι 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα ίδια επίπεδα του Ιουλίου, όταν άρχισε η αποδόμηση της κυβέρνησης του Σούπερ Μάριο.

Η δεξιά κομματική συμμαχία, της οποίας ηγείται η Μελόνι, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους και πρόωρη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν ήρεμοι, διότι έχει εγκαταλείψει τις ενστάσεις της για την Ε.Ε., ενώ διατείνεται πως οι φορολογικές περικοπές εξαρτώνται από την κατάσταση των οικονομικών της χώρας, τα οποία υπόσχεται ότι θα είναι ασφαλή στα χέρια της.

Η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας θα θέλει να αποφύγει τη μοίρα των προηγούμενων κυβερνήσεων που άρχισαν να διαπληκτίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγου χάριν, εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία το 2011, αφού οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν έως και 4,9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις γερμανικές. Οι επενδυτές είναι επίσης χαλαροί, επειδή η Ε.Ε. δείχνει περισσότερη αλληλεγγύη από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ προ δεκαετίας. Ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού εγκαινίασε μία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης και την τόνωση της ανθεκτικότητας, η οποία προβλέπει προσιτά δάνεια και επιδοτήσεις.

Το μεγαλύτερο τμήμα από το εν λόγω Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως των 192 δισ. ευρώ, θα το λάβει η Ιταλία. Αυτό αντιστοιχεί με το σχεδόν 10% του ΑΕΠ της. Επίσης, η Ε.Ε. έχει αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες, που απαιτούν από τα κράτη-μέλη να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ – αναστολή που μπορεί να παραταθεί ως αποτέλεσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Ετσι, η Μελόνι δεν θα χρειαστεί να μειώσει τις δαπάνες ή να αυξήσει αμέσως τους φόρους.

Η ΕΚΤ έχει επίσης ένα νέο εργαλείο για να σταματήσει τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Θα αγοράζει τα ομόλογα των κυβερνήσεων, που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, εφόσον το χρέος τους είναι βιώσιμο. Κανείς δεν θέλει η Ιταλία να συμπαρασύρει χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που έχουν επίσης υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.

Το εμπόδιο είναι ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει να φθάσει στα τέλη του έτους στο 148% του ΑΕΠ, είναι σχεδόν μη βιώσιμο. Εχει αυξηθεί από 104% το 2007 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κατάρρευση της Ευρωζώνης και την πανδημία.

Σε πραγματικούς όρους, το εθνικό εισόδημα της χώρας είναι σχεδόν ακριβώς όσο και πριν από 20 χρόνια.

Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός και η ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία συνέβαλαν στη μείωση του χρέους από το 155% του ΑΕΠ το 2020. Αλλά αυτοί είναι προσωρινοί παράγοντες. Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της στο 2% και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μπορεί να ωθήσει την Ιταλία σε νέα ύφεση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT